Staden Isfahan brukar ofta omtalas som Persiens vackraste stad. Ingen annan stans i Iran finns lika många moskéer, palats och andra storslagna byggnader och trädgårdar på ett och samma bräde. 

Moskén Masjed-e Jameh

Jameh moskén ligger precis norr om basarens norra delar. De delar som utgör dagens moské har växt fram under nästan 1000, de äldsta nuvarande delarna påbörjades cirka år 1000 och arbetet avslutades under tidigt 1900-tal. Masjed-e Jameh omfattar mer än 20 000 kvadratmeter och är den största moskén i Iran och används fortfarande aktivt för bön.

Innergården har vacker mosaik och en portal med två minareter. I övrigt finns flera stora inomhus utrymmen för bön samt hallar fyllda med pelare, dock är många väggar och invändiga kupoler utan mosaik. Delar av moskén var under renovering under vårt besök och det var svårt att få ett helhetsintryck men mycket imponerande var den helt klart.

Masjed-e Jameh upptogs på UNESCO:s världsarvslista år 2012.

Iran - Isfahan - Masjed-e Jameh Iran - Isfahan - Masjed-e Jameh Iran - Isfahan - Masjed-e Jameh

Palatset Kakh-e Chehel Sotun

Palatset Chehel Sotun är det enda som är kvar av kungliga residensen som sträckte sig från Palatset Ali Qapu vid torget Naqsh-e Jehan till långt bak i staden. Det lilla lustpalatset uppfördes under sent 1600-tal av shah Abbas II och namnet betyder de 40 pelarnas palats. Till trots för namnet så består palatset bara av 20 pelare; de sista 20 framkommer när de första 20 speglar sig i vattnet framför palatset.

De 20 eleganta trepelarna håller upp ett mycket vackert tak bestående av glas och speglar som elegant övergår till att utgöra palatsets ingångsparti. Chehel Sotun är ett vackert litet palats som passar best att besöka tidigt morgon när solen lyser på palatset och det speglar sig i vattnet. Trädgården Bargh-e Chehel Sotun har getts status som en av nio persiska trädgårdar som finns kvar i Iran och togs upp på UNESCO:s världsarvslista år 2011.

Iran - Isfahan - Kakh-e Chehel Sotun Iran - Isfahan - Kakh-e Chehel Sotun Iran - Isfahan - Kakh-e Chehel Sotun Iran - Isfahan - Kakh-e Chehel Sotun

De armeniska kvarteren Jolfa och Kelisa-ye Vank katedralen

Söder om floden Zayandeh och nära bron Si-o-Seh så ligger de armeniska kvarteren och kyrkan vid namnet Vank. Från utsidan är inte kyrkan helt olik en moské med vad som påminner mer om en kupol än en spira, men inomhus är den rikt utsmyckad med religiösa målningar.

Vank katedralen är trevlig att besöka som en motvikt till all gul-blå mosaik på moskéerna men vi har sett mer imponerande kyrkor. De armeniska kvarteren är trevliga och värt att spendera några timmar i, vi åt god lunch på en restaurang på huvudgatan samt drack kaffe på ett trevligt ställe på Jolfa torg.

Iran - Isfahan - Kelisa-ye Vank Iran - Isfahan - Kelisa-ye Vank

Höjden Ateshkadeh-ye Esfahan

Ateshkadeh-ye Esfahan betyder Isfahans eldtempel. I stadens östra förorter, 20 till 30 minuters taxiresa från de centrala delarna, så ligger höjden som ger en fantastisk utsikt över staden. Väl värt de 10 till 15 minuterna det tog att ta sig upp på höjden men se till att ha en vattenflaska med.

I forna tiden fanns det en självbrinnande låga här, bildad av gas som kom upp från under jordytan. På höjden finns i dag en runt liten lustigt byggnad men höjdpunkten är definitivt utsikten.

Iran - Isfahan - Ateshkadeh-ye Esfahan Iran - Isfahan - Ateshkadeh-ye Esfahan Iran - Isfahan - Ateshkadeh-ye Esfahan

Detta inlägg är del ett av två om vackra byggnader och platser utanför torget Naqsh-e Jehan, också kallat Imam torget, i Isfahan.

Föregående artikelNär AirBnb-värden avbokar två dagar innan avresa
Nästa artikelDagsutflykt till Mississippi och Alabama

8 KOMMENTARER

  1. Nå har jeg fulgt godt med på innleggende dine om Iran, for det virker som superspennende land å besøke. Jeg har en kollega som gjerne vil ha meg med dit, og det frister! Den øverste moskéen minner meg forresten om de flotte byggverkene i Samarkand i Usbekistan, som jeg besøkte i juni 🙂

    • Så hyggelig at du følger med oss! Jeg synes absolutt du skal la deg lokke av kollegaen og dra til Iran! Ser på bildene dine fra Samarkand nøyaktig hva du mener!

      Jeg er også sugen på Silkeveien og -stan-landene. Leste raskt gjennom innleggene dine (er på ferie nå) og skal lese mer når jeg kommer hjem. Reiste dere selvstendig? Leide bil eller buss/tog? Har 1000 spørsmål…

    • Det var veeeeldig vakkert der! Si bare fra om jeg kan hjelpe til med flere svar på spørsmål etc. Anbefaler selvsagt å komme deg i vei til Iran.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here