Imam torget, formellt Naqsh-e Jahan, blir Hannes och mitt favorittillhåll under våra tre dagar i Isfahan. Detta är första stället vi besöker i staden; vi startar vår vistelse med att ta en taxi direkt hit från vårt hotell. Det är hit vi söker oss för att vila när vi är trötta i benen efter att gå omkring och det är här vi lapar sol i gräset när vi känner att vi har varit tillräckligt länga inomhus i moskéernas och basarens skygga.

Samtliga byggnader runt torget uppfördes under shah Abbas I:s tid under 1600-talet. År 1598 beslutade han att flytta det Persiska rikets huvudstad från Qazvin till Isfahan och han påbörjade det största byggnadsprogrammet under rikets historia; den totala ombyggnationen av Isfahan med Naqsh-e Jahan som huvudfokus.

Tanken bakom torget var att samla det Persiska rikets tre huvudkomponenter i sin egen bakgård; den religiösa makten genom moskén Masjed-e Shah, makten stadens affärsmän representerade genom basaren och den styrande makten genom shahen själv, boende i palatset Kakh-e Ali Qapu. Enorma byggnationer pågick fram till shahens död i 1629.

Palatset Kakh-e Ali Qapu

Kakh-e Ali Qapu är i verkligheten bara ingången till den kungliga residensen som omfattade ett stort område från torget och långt in i staden. I dag är palatsets våningar helt tomma och den mest imponerande delen är terrassen sex trappor upp som ger en imponerande utsikt över torget. En trappa upp från terrassen finns det som populärt omtalas som musikrummet med vackert utskurna tak och fin utsikt över takåsarna som utgör baksidan av torget Naqsh-e Jahan.

Isfahan i Iran - Naqsh-e Jahan - Kakh-e Ali Qapu Isfahan i Iran - Naqsh-e Jahan - Kakh-e Ali Qapu Isfahan i Iran - Naqsh-e Jahan - Kakh-e Ali Qapu

Moskén Masjed-e Sheikh Lotfallah

Mitt emot Kakh-e Ali Qapu ligger moskén Masjed-e Sheikh Lotfallah som byggdes för shahens harem, de båda byggnaderna sammanbyggda med en gång under torget när det begav sig. Sheikh Lotfallah omtalas som en enklare moské; unik eftersom den saknar både innergård och minareter. Det moskén saknar av innergård och minareter tar den med råge igen genom den vackra mosaiken kupolen är belagd med både utvändigt och invändigt.

Isfahan i Iran - Naqsh-e Jahan - Sheikh Lotfallah Isfahan i Iran - Naqsh-e Jahan - Sheikh Lotfallah Isfahan i Iran - Naqsh-e Jahan - Sheikh Lotfallah Isfahan i Iran - Naqsh-e Jahan - Sheikh Lotfallah Isfahan i Iran - Naqsh-e Jahan - Sheikh Lotfallah Isfahan i Iran - Naqsh-e Jahan - Sheikh Lotfallah

Detta inlägg ska läsas tillsammans med inlägget om moskén Masjed-e Shah och basaren Bazar-e Bosorg. Torget Naqsh-e Jahan med alla kringliggande byggnader upptogs på UNESCO:s världsarvslista år 1979.

Föregående artikelSeven Commando Beach – Perfekt strand!
Nästa artikelAzerbajdzjan i oktober

6 KOMMENTARER

  1. Kom inte min kommentar fram? Kolla i skräpposten annars! Jag testar utan att ange webadressen nu…

    • Den låg i skräpposten. Konstigt, dina kommentarer brukar komma fram.

      Men kan säga att jag oftare och oftare själv märker att mina kommentarer hos andra bara verkar försvinna när jag skickar iväg dem. Menar du att lösningen är att inte ange webbadressen?

    • Konstigt, ska kolla upp. Använder inte Bloglovin själv, utan har fortfarande kvar min läslista i Blogger. Funkar på samma sätt.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here