I dag är det exakt en månad sen jag landade i Irans huvudstad Teheran. Jag hade en underbar vecka i Iran och blev så inspirerad av Mellanöstern att jag precis har övertalat Maxime till att boka en långhelg i Azerbajdzjan.

Nu var det kanske någon som satte kaffet i halsen. En långhelg i Azerbajdzjan? Nu måste de ha blivit galna på Ladies Abroad, en långhelg där är väl inte möjligt? Ligger inte Azerbajdzjan…… äääh….. långt bort?

Marocko

Varför Azerbajdzjan?

Och lite halvgalna är vi men så värst tokigt är det inte. Azerbajdzjans huvudstad heter Baku och så väldigt mycket att se och göra i landet utanför Baku erbjuder landet faktiskt inte. Vi har länga varit sugna på en rundresa i Georgien, Armenien och Azerbajdzjan, och detta var också ett av våra fyra nyårslöften, men det var inte möjligt att få in tidsmässigt i kalendern i år. Om man ska göra en rundresa i alla tre länder så utgör de flesta intressanta ställen och sevärdheter en naturlig rutt i Georgien och Armenien medan det från sista utpost i Georgien till Baku är långa transportsträckor och inte så många sevärdheter att stanna till vid. Så vi beslutade helt enkelt att dela upp resan i två delar och fokusera på Baku i år.

Marocko

En långhelg sa ni?

Men åter till detta med en långhelg vid Kaspiska havet. Visserligen är flygresan nio-tio timmar varje väg men vi flyger från Arlanda torsdag klockan 17 och landar i Baku fredag kl 02:30 efter en mellanlandning i Istanbul. Som tur är så är vi båda bra på att sova på plan men vi har i alla fall bokat hotell så att vi kan checka in och sova några timmar på en gång när vi landar. Vi flyger hem igen från Baku söndag klockan 02:30 och landar i Stockholm måndag klockan 09:30. Faktiskt är flygningarna till och från Istanbul precis samma som då jag var i Iran! Detta ger oss tre hela dagar i Baku och utifrån vad vi har hittat av information så är detta precis vad man behöver för att se vad staden har att erbjuda.

Marocko

Varför Mellanöstern?

Vi är långt ifrån noviser på Mellanöstern och arabiska länder, utöver Iran vi har tidigare varit i Dubai, Egypten, Israel, Jordanien, Marocko, Palestina, Tunisien och Turkiet. Men vi känner helt enkelt att det nu är dags gå loss på de lite ”svårare” länderna i Mellanöstern och kringliggande områden. Väldigt många länder har ofattbara kulturskatter som endast ett fåtal turister väljer att uppleva.

Marocko

Och kostanden?

Flygbiljetterna är med Turkish Airlines och vi betalde 2000 kronor per person. Eftersom vi önskar att ha hotell både när vi landar mitt i natten och fram till avresa till flygplatsen vid midnatt på söndagen så blir det totalt fyra hotellnätter. Vi kommer bo femstjärnigt mitt i den gamla stadsdelen och betalar 3000 kronor för båda två. Hade vi valt att bo trestjärnigt så kunde vi hittat hotell för 1300 till 1500 kronor.

Marocko

Så vad är er dom kring vårt senaste stunt? Är vi galna och borde fråntas Internet och betalkort eller är vi initiativrika och bokningen är bara en pytteliten aning udda?

Samtliga bilder är från en pressresa till Marocko år 2014.

Föregående artikelIsfahan i Iran – Imam-torget med palatset Kakh-e Ali Qapu och moskén Sheikh Lotfallah
Nästa artikel17 maj – Norges nationaldag

11 KOMMENTARER

 1. Tycker ni är helt underbara som väljer att utforska så spännande delar av världen! Vilka upplevelser ni kommer gå med er, än en gång. Visst är flygtiden lång men ingen tycker man är galen om man tar en långhelg i New York!!

 2. Inspirerande!! Måste läsa på lite, kul destination för en långhelg. Lite galna med tanke på flygtiden tycker jag nog att ni är ändå?

  • Hoppas det blir kul; som du säger det är ju lite långt att resa för bara en helg. Men jag kan inte tro annat än att det är värt det.

 3. Inte galna alls, vi har ju så smått pratat om den här resan. Jättekul att ni har köpt biljetter! Dock håller jag till 100% INTE med om att ”det från sista utpost i Georgien till Baku är långa transportsträckor och inte så många sevärdheter att stanna till vid.” Nej nej nej, så fel ni kan ta 😉

  • OK, slarvigt. Vi baserade vårt uttalande på att Loneley Planet inte listar så jättemycket utanför Baku-området som topp-sevärdheter och den rundresan vi kollade hade bara ett stopp mellan. Men vi hade i alla fall inte hunnit med att resa runt, tyvärr.

 4. Georgien och Armenien står högt upp på min lista också!
  Så nej ni är inte galna, det kommer att bli hur häftigt som helst. (I min värld är det svårare att försvara en vecka i Phuket…)

 5. Haha..klart ni är galna, men härligt galna ..klart man får vara lite kreativ om dagarna tryter. Lite samma som att åka själv på vissa resor. Ibland är det antingen det alternativet eller ingen resa alls o då är valet oftast enkelt.
  Min första tanke utan att kunna nåt om länderna var…är det inte oroligt där? Åsså var det väl där Loreen vann melodifestivalen?
  Ha en härlig resa!

  • Baku ligger i östra delen av landet, mot Kaspiska havet, och det stämmer att det är oroligt i andra delar av landet där det finns utbrytarrepubliker. Men Baku ska so sagt vara lugnt. Och jag; det var här Loreen vann.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here