Jag tror ingen missade att i går var det Norges nationaldag; 17 maj. Jag var faktiskt i Stockholm och jobbade medan Maxime var i Oslo och firade med sina vänner.

För den som är ny läsare eller som inte vet, så är jag född och uppvuxen i Oslo. Jag flyttade till Stockholm som 18-åring och när jag var 20 år så föddes Maxime. När hon var sex år och jag 26 så beslutade jag att flytta tillbaka till Oslo och Maxime började skolan där. Vi bodde i Oslo till 2008, då Maxime var 17 och jag 37, då vi köpte en lägenhet i Stockholm. Maxime gick i gymnasiet i Stockholm medan jag hela tiden har delat min tid mellan Stockholm och Oslo. Efter gymnaiset och under ledigheterna från universitetspluggandet har Maxime också periodvis bott och jobbat heltid i Oslo sen 2008 men nu är det endast Stockholm som gäller för henne.

Svenska bloggar om 17 maj

I reserelaterade Facebook-grupper som jag är med så svämmade det i går över av Norge-relaterade inlägg. Vilket självfallet får mitt norska hjärta att banka lite extra i takt till Ja vi elsker dette landet. Nedan har jag samlat de jag har hittat, säg till om jag har missat några så lägger jag till.

Gemensamt för samtliga är att de har samlat sina bästa Norge upplevelser och kryddat med ett gäng underbar bilder.

Ett lite förtydligande kring 17 maj

Talet 17 uttalas på norska sötten, inte sytten. Att säga sytten är någon som min gammalmormor skulle kunna säga under början av förra seklet. Det finns inte en levande person i Norge i dag som skulle uttala siffran 17 som sytten.

I Norge skrivs också alltid dagen med siffror, det vill säga 17. mai på norska. Samma här; ingen norrman skulle komma på att skriva ut sin nationaldag som söttende mai.

Nu säger jag inte att någon av er som har skrivit om 17 maj har gjort annat än rätt men jag läser ofta i tidningar etc. att man vill skriva ut datumen med siffror.  Påminnelsen om uttalet gäller dock nästan alla svenskar.

Föregående artikelAzerbajdzjan i oktober
Nästa artikelEn app och en attrapp som förenklar och förbättrar din resa

4 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here