Dumplings. Pekinganka. Sötsur sås. Hotpot. Gongbaokyckling. Wontonsoppa. Mmmmmm till allt. Jag gillar verkligen kinesisk mat, här finns umamiga smaker, en viss hetta och fräschhet med mycket grönsaker. Numera finns det ett stor utbud av kinesiska restauranger i Stockholm, vilket jag uppskattar mycket. 

Nedan är vad jag tycker är de sex bästa kinesiska restaurangerna i Stockholm. Fyra små rätter finns garanterat inte på menyerna!

1. Xiang Yue på Sturegatan – Östermalm

På första plats kommer Xiang Yue, som ligger längst upp på Sturegatan på Östermalm, och ett halvlångt stenkast från där jag bor. Det finns knappt tio bord här och vid middagstid är restaurangen alltid knökfull. Kom tidigt eller boka bord. Lokalen är inte mycket av skryta av, med foton på maten hängande på fönstret mot gatan och ganska så enkel inredning.

Maten är fantastisk. Det är normalstorlek på rätterna men jag vill alltid smaka allt och vi beställer alltid så mycket att servitören tror vi är gala. Hälften brukar få följa med hem i låda, jag älskar rester till lunch.

Mina två favoriter i det kinesiska köket är friterade aubergine i söthet sås och torrfriterad och krispig kyckling med chili, som hos Xiang Yue för följe av sichuanpeppar, jag beställer alltid båda dessa. Ovan har vi också beställt risnudlar med heta räkor och ett krispigt täcke samt friterad kyckling i citronsås. För två personer…

Maten på Xiang Yue är känt för att vara autentisk och vid varje besök är större delen av gästerna kineser. På menyn finns också rätter som torra och feta tarmar och exploderar njure, vilket jag vågar gissa att det inte är jättemånga av de icke-kinesiska gästerna som beställer. Menyn i sig bjuder också på flera skratt, de svenska översättningarna är inte alltid helt lyckade.

2. Ho´s i Hornstull – Söder

Ho´s öppnade redan 1988 och är den första kinesiska restaurangen jag testade i Stockholm. Efter det har det blivit många besök.

Senast delade vi på friterade räkwontons till förrätt, där fyllningen var god men jag föredrar nog ångade wontons, kom jag fram till. Till huvudrätt delade vi på Mammas kyckling med krispig torrfriterade kycklingbitar med sötsyrlig pekingsås och Chilipeppar krispigt fläsk med krispig torrfriterade fläskbitar wokad med ”five-spice” kryddblandning.

Yes, jag är en sucker för torrfiterat när jag äter kinesiskt och blev lite besviken över att kycklingen hade landat i en sås efter friteringen, så att krispigheten försvann. Dock var det inget att säga på smaken, båda rätterna var supergoda. Plus för uteservering på sommaren.

3. China på Ringvägen – Söder

Restaurang China, nära Skanstull på söder är en klassiker som har funnits där så länge jag kan minnas. Här är lokalerna lite mer ombonade än de två ovan.

Vårt val av mat föll på ett knaperstekt ankbröst från specialmenyn med en ljuvlig sås med perfekt hetta. Vi beställde också Tre färgers kyckling som är wokad ungkyckling med färsk chili röd, grön och gul. I ärlighetens namn var denna rätt lite mesig och tråkig i smaken och lite av en besvikelse.

Nästa gång ska jag återgå till Chili kyckling, också här serverad med chili och sichuanpeppar, som jag har ätit flera gånger tidigare och gillar skarpt. Ändra aldrig ett vinnande koncept; sluta testa andra rätter än favoriten.

China har under de senaste åren expanderat och finns numera också på Kungsholmen och i Uppsala.

4. Asahi på Sveavägen – Norrmalm

Asahi på Sveavägen tillagar man själv maten vid bordet. Det erbjuds både hotpot, dvs att man kokar maten i buljong, och barbecue, dvs att maten grillas på bordet. Man väljer om man vil äta hotpot eller grilla, eller båda, innan man sätter sig, då borden är utrustad med olika kok-/grilplattor och pannor. Det är också två olika bufféer att hämta mat från för de två alternativen.

Vi valde hotpot, eller fondue som det står på hemsidan, och placerades vid lämpligt bord. Därefter hämtade vi kött, kyckling, fisk eller skaldjur och grönsaker och la ner i grytan. Det finns också en enorm buffé för att blanda sin sås, eftersom jag ville få den så god som möjligt så frågade jag en av servitörerna om hjälp och hon gick i gång och blandade typ tio ingredienser. Blev supergott!

Vi hörde innan att söndagar ska vara roligast, vi bokade bord klockan 17 och mycket snart var alla bord upptagna. Stor andel kinesiska gäster. Hotpotbuffé kostar 299 kr, barbequebuffé 339 kr och båda 389 kr. Gott och kul med hotpot.

5. Chong Qing i Liljeholmen – Söder om Söder

Chong Qing ligger nära Liljeholmen. Här är också söndagarna roligast, har vi hört, och jag har ätit söndagslunch här två gånger. Mycket intressant lokal, bland annat finns en uppstoppad noshörning på ena väggen. Det är kanske bara jag, men detta känns inte som ett typiskt kinesiskt djur.

Min vana trogen, och ifs mina vänners också, så beställer vi två rätter och delar på. En La Zi Ji, som är krispig, friterad kyckling med mycket vitlök och torkad chili (surprise att jag beställer denna rätt…) och en till klassiker; friterade räkor med sötsursås.

Räkorna serveras omgående och är kokheta och mycket krispiga, men fasta och fina räkor inuti, men lite tråkiga i alla fall. Kycklingen har också fin frityryta och fräscha grönsaker. Chilin och sechuanpeppern ger fin hetta, men kycklingbitarna i sig är lite tråkiga i smaken.

Det är perfekt att avsluta en söndagspromenad med sen lunch på Chong Qing. När jag googlar så ser jag väldigt många bilder på hotpot, jag antar detta är en av signaturrätterna så denna är kanske värt att testa här.

6. Formosa i Gamla stan

Formosa öppnade redan 1968 och är med detta Stockholms äldsta kinesiska restaurang. En klassiker. Menyn är omfattande och det serveras både mindre rätter att dela på, vanlig a la carte och givetvis hotpot.

Vi var två personer och åt från a la cartemenyn, där vi delade på en fågelrätt och en scampirätt. Väldigt gott men båda var en aning milda i smaken. Nästa gång får det bli hotpot, eftersom det är en specialitet också här.

Precis som hos China så är det mer välpolerade lokaler hos Formosa, jämfört med flera av de andra restaurangerna på listan. Lokalen är också ganska stor, så chansen för att lyckas med dropin är större.

Läs mer: Restauranger i Stockholm


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikel24 timmar i Jordaniens huvudstad Amman
Nästa artikelThe Thief – Att bo femstjärnigt i Oslo

3 KOMMENTARER

  1. Hur har jag kunnat handla på Kina Li flera gånger utan att ens spana in restaurangen mitt emot. Förr fanns det en kul genuin en på Långholmsgatan också med rätter som ”Buddha hoppar över muren”, lejonhuvuden och ekorrfisk.
    Har du testat East Eat på Fleminggatan?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here