Tidigt på lördag och självaste påskafton vaknade vi upp i Helsingfors. Dagen började vi med en frukost på Café Esplanad i centrala Helsingfors. Promenaden dit var otippat fin – vackra hus och fina parker á la Karlavägen. Väl framme vid frukostfiket hamstrade vi bagels, kaffe och färskpressad apelsinjuice. Eftersom stället hade fri WIFI blev vi sittande en stund tills solen sakta men säkert började titta fram. Tyvärr följde vi Lenas råd i morse – både paraply och solglasögon lämnades i sovhytten. Mindre bra, men vi överlevde.

 

Eftersom vi varit på en dagskryssning till Helsingfors tidigare fokuserade vi endast på att promenera runt, besöka Marimekko & Iittala, se domkyrkan som i sig var fantastisk, äta smarrig föda och bara vara. Om man jämför domkyrkan med exempelvis Blodskyrkan var den inte mycket att hänga i granen. Interiören var inte ens värd en bild. Haha vad hemskt det lät, den var absolut vacker men inte lika utsmyckad som andra kyrkor. I övrigt blev vi faktiskt väldigt överraskade över hur fint Helsingfors var denna gång. Tror vi missade mycket av staden förra gången då vi bara fokuserade på shopping. Idag var staden både livlig, hade vackra hus, fina välklädda människor, otroligt bra frukost/brunch/lunch restauranger och shoppingutbudet var aningen mer glamoröst än tidigare. Nu tänker jag definitivt återvända!

Framför Kappeli på Esplanden

 

Är man i Finland så måste man in på Marimekko.
Här flagshipstore på Esplanden

 

 

Varuhuset Stockman

 

Gallerian Kämp

För att avsluta med några bra matställen; Café Esplanad serverade härliga frukost/brunch mackor med färskpressad juice och gott kaffe. Stället i sig var smockat redan vid kl 11 och folk kom o gick hela tiden.
Café Fazer hade också en grym frukost/brunch buffé som vi tyvärr (!!) missade då den inte stod med i guideboken. Det var långbord med alla olika pålägg, brödsorter, yoghurtsmaker, müsli, ägg, kaffe, te och allt du kan önska dig. Buffén kostade 25 euro/person och det skulle det definitivt vara värt om vi upptäckt det lite tidigare.

Café Fazer har självklart också chokolad…

 

 

… men också brunch

På restaurang Strindberg på Esplanaden mumsade vi i oss en smarrig kyckling- och kronärtskockssallad. Det var en lite lyxig bibliotek-med-fåtölj-känsla över det hela. Många hade endast beställt in en tekanna och parkerat rumpan i fåtöljer samt enligt menyn verkade de ha en hel del god te att bjuda på.

Café Stringberg

 

 

Skynda fynda en resa till Helsingfors! 🙂

/Maxime

Föregående artikelFrukost i Helsingfors
Nästa artikelBlodskyrkan

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here