Dagens utflykt har gått till Rosergsbergs slott (är någon förvånad över at det var ett slott?) och Sigtuna med Lotta och Viveca. För att ta sig till slottet behöver man bil, eller det går att åka pendeln till Rosersberg station och sen gå ca tre kilometer längs en smal väg utan trottoar. Rosersberg ligger mellan Upplands Väsby och Märsta.

Slottet uppfördes av Familjen Oxenstierna under 1600-talet, men skänktes till Karl XIII år 1762. Sonen Karl XIV Johan och hans drottning Desidera använda Rosersberg som ett sommarslott och när Karl Johan dog så gjorde Desideria slottet till sin permanenta bostad. Efter Desiderias död år 1860 har slottet inte bebotts av någon kunglighet och det unika med slottet är att interiören är fortfarande i dag är så gott som orört.


Rosersbergs slott Drottning Hedvig Elisabeth Charlottas konversationsrum
Drottning Hedvig Elisabeth Charlottas konversationsrum

Rosersbergs slott Gröna förmaket
Gröna förmaket

Rosergsbers slott
Detalj från Hoglandssalen

Rosersbergs slott
Vad man kan kalla en nationalistisk gardinuppsättningen i Hoglandssalen

Rosersbergs slott
Röda salongen var Hedvig Elisabeth Charlottas sällskapsrum 

Karl XIV:s sängkammare är Rosersbergs mest kända rum

Rodersborgs stilperiod är huvudsakligen enkel gustaviansk med vissa stildrag från tidig empire. Det är fascinerande att slottet är så välbevarad, men både Gustav III:s paviljong i Hagaparken och Rosendals slott på Djurgården känns mer intressanta. Och det samma gör både Drottningholms slott och Kina slott på Drottningholm. Så Rosersberg får faktiskt ett Tja i betyg eftersom det finns mer intressanta kungliga slott och som inte är lika svårtillgängliga. Till detta hör att barockparken är så gott som utplånad.

Uppdatering: Tydligen finns det en gångväg att gå från pendeltågsstationen till slottet. Och vi glömde helt att nämna fiket; stilrent inomhus och klassiska cafémöbler utomhus och god cheese cake. Fiket tillhör en hotell -och konferensanläggning och det vore inte mig emot att bo på hotellet. Såg väldigt trevligt ut.
Föregående artikelJul- och nyårssemetser till New York och Miami – Check
Nästa artikelFrukost, lunch och brunch på Le Pain Quotidien i NY

3 KOMMENTARER

 1. Hej,
  det finns en gång- och cyckelväg, som leder förbi skolan och vidare upp till Slottet, man behöver inte gå längs bilvägen, kan vara bra att veta 😉 man kan även ta sig hit med båt.
  vad som också är intressant är att Rosersberg är det enda kungliga slott som du kan bo på, de har nämligen ett slottshotell i flyglarna, http://www.rosersbergsslott.se
  jag håller dock med om att det är relativt okänt, vi arbetar på att få fler att utforska slottet och avskildheten kan vara något positivt också, så varmt välkomna igen!
  Med Vänlig Hälsning
  Therése

 2. Håller nog med dig om att slottet i sig är mediokert eller snarare som du säger; tja……
  Men förr om åren var parken fin och det var mysigt att ta en cykeltur från Upplands Väsby, där vi då bodde och ha med pickinick och sitta nere vid Mälaren.
  Och slottet i sig har jag nog bara besökt ett par gånger.
  Men ni hade i alla fall tur med vädret!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here