Jag hämtas av en kollega på hotellet Copperhill efter frukost och relax i SPA-avdelningen. I stugan som vi disponerar väntar övriga kollegor. Några av oss fixar en snabb lunch innan det är dags för vårt första äventyr, som är kabinbanan upp till toppen av Åreskutan och en vandring ner.

När vi sitter i bilen mitt mellan Copperhill och centrala Åre så kommer solen fram. Även om vi får i oss lunchen snabbt så sitter vi ute i T-shirt och äter. Sen är det dags att bege sig.

Sommar i Åre - Jämtland - Sverige

Kabinbanan upp till Åreskutan

Vi går de fåtal metrarna ner till kabinbanan från stugan. På plats har vi tur och alla kommer med första kabinen upp, även om biljettförsäljaren säger att hälften ska få vänta. Fast det är sensommar är vi nämligen långt ifrån ensamma om att besöka Åre.

Jag vill se utsikten från kabinbanan och hittar ett ledigt utrymme vid fönstret bakom alla cyklarnas bakhjul. Och det var det värt för utsikten är något utöver det vanliga. Vi åker bitvis i höjd med trädtoppar tunga av kottar, sen över lutande berg och blått vatten. Samt över alla cyklister på väg ner i vansinnesfart.

Sommar i Åre - Jämtland - Sverige Sommar i Åre - Jämtland - Sverige Sommar i Åre - Jämtland - Sverige Sommar i Åre - Jämtland - Sverige

Från kabinbanans slut, till Åreskutans toppstuga på 1420 meters höjd, är det ytterligare 150 meter. Eftersom vi skippade kaffet efter lunchen för att inta det tillsammans med en våffla på toppstugan så påbörjar vi direkt vandringen upp. Min kamera och jag är, givetvis, sist i ledet. När vi kommer upp, strax efter klockan 15, har serveringen precis stängt. Inte helt optimalt men jag blir inte så ledsen. Dimman, eller är det molnen, är nämligen på väg in över Åreskutans topp och lindar in landskapet i ett drömsk och mystik täcke.

Efter ett tag är det dags att starta nerstigningen så att de som vill hinner med sista kabinbanan ner. Vid kabinbanan så har också denna servering precis stängt. Jag bryr mig inte ett dugg, nu är det i stället dags för att ta sig ner för Åreskutan. 300 foton och knappa tre timmar senare är vi tillbaka i stugan.

Sommar i Åre - Jämtland - Sverige Sommar i Åre - Jämtland - Sverige Sommar i Åre - Jämtland - Sverige Sommar i Åre - Jämtland - Sverige Sommar i Åre - Jämtland - Sverige

Stugan i Åre

Stugan ligger alldeles precis ovanför kabinbanan station. Perfekt ski in-ski out på vintern. När vi sitter ute i trädgården så har vi liften WM8:an alldeles till vänster om oss. Upp med liften åker den ena cyklisten efter den andra och jag kan inte sluta fascineras av att de har med cykeln i liften. Över den högra delen av trädgården går faktiskt Worlsdcupliften men till min besvikelse är den stängt.

Sommar i Åre - Jämtland - Sverige Sommar i Åre - Jämtland - Sverige Sommar i Åre - Jämtland - Sverige

Vandring från Hummelstugan till Ullådalsstugan

Dagen efter är det dags att ta sig västerut från Hummelstugan. Vi ska iväg med första liften klockan 10 och för de av oss som kvällen innan testade Åre by night så är det aningen segt att ta sig upp.

Dagens led går ganska jämt rakt fram utan större höjdskillnader. Solen glimrar tyvärr med sin frånvaro i dag men landskapet är vackert i alla fall. Höstfärgad vegetation och små bäckar. Dock börjar det regna efter några timmar och jag valde att ge mig iväg utan regnkläder. På fötterna har jag gympaskor som är mest vana att följa med mig runt Djurgården i Stockholm. När jag är blöt av regnet och har klivit utanför planket i en myr så ena skon är dygnsur, så jag bestämmer jag mig för att följa med de som avviker vid Ullådalsstugan. Vi ringer en kollega som stannade hemma och som av en händelse så sitter han redan i bilen. 20 minuter senare sitter jag inomhus i stugan och bläddrar i halvgamla skvallertidningar medan mina medskolkare börjar tillaga lunchen.

Sommar i Åre - Jämtland - Sverige Sommar i Åre - Jämtland - Sverige Sommar i Åre - Jämtland - Sverige Sommar i Åre - Jämtland - Sverige Sommar i Åre - Jämtland - Sverige Sommar i Åre - Jämtland - Sverige Sommar i Åre - Jämtland - Sverige Sommar i Åre - Jämtland - Sverige

Åre chokladfabrik

Efter lunchen hoppar några av oss in i bilen igen. Nu är det dags för att besöka på Åre chokladfabrik. Jag älskar sen tidigare deras choklad och vill inte missa denna möjlighet. En strut viol-lakrits och en med lime får följa med mig hem.

Sommar i Åre - Jämtland - Sverige

Om du inte tidigare har funderat på att besöka Åre utanför skidsäsongen så är det dags att tänka om. Det är både vackert och kostnaderna för boende är billigare. Antalet barer och restauranger som har öppet är lägre men vi besökte två ställen under lördagskvällen och båda var vad jag vill omtala som knökfulla.

Föregående artikelBasar, moské och ottomanska kvarter
Nästa artikelLandet Azerbajdzjan och staden Baku

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here