Årets vinternyhet på Skansen är Winter Lights; en ljus- och ljudinstallation i exploderande färger ljudsatt med fägnande musik. En perfekt upplevelse såhär under vintern när det är mörkt och trist utomhus.

Längsmed hela rutten är träden upplysta i olika färger, ofta med växlande nyanser och kulörer. Det finns också en hängande matta som ett tak över stigen, där det spelas musik, en fjäril med vingar i olika färger, Motjärnsgruvan är ljussatt med levande eld och blommor på höga stjälkar vid Skånegården.

Den slinga som går mellan vatten och över broar vid Motjärn har återskapats som en förtrollad skog och blir min favorit; här är färgerna extra vackra och himlen magisk orange. Arrangörerna har på ett mycket imponerande sätt lyckats återskapa en mystisk stämning. 

Hällestadsstapeln
Den förtrollade skogen

Vid nästa del fattar vi först inget. Vi ser att det är delar av en elefant; vi känner igen snabeln, bakbenen och betarna; placerade på olika avstånd från stigen. Det är först när jag tar en bild som vi ser att om man hittar rätt perspektiv så bildar de olika delarna två elefanter. Detta tycker jag är superkul; här fastnar jag när de andra tröttnar efter ett tag och går vidare. Jag lyckas få till det ganska bra för den första elefanten, den andra blir inte lika bra. 

Vi går därefter genom pärleporten, som leder till Winter Lights grand finale; Hällestadsstapeln. Årets tappning av denna anrika träkyrka är en mycket imponerande show, där kyrkan har ljussatts i olika färger i takt med kända låtar som The Final Countdown av Europe, ett potpurri innehållande bland annat Mamma Mia av ABBA och Lovefool av Cardigans. Mycket imponerande och jag har svårt att slita mig, men de andra är kalla och vill gå.

Den förtrollade skogen
Den förtrollade skogen i blått

Slingan som utgör Winter Lights är 1,5 kilometer lång och börjar inne på Skansen, vid Skogaholms herrgård. Det tar cirka fem minuter att gå från Skansens ingång och upp till Winter Lights början. Besökande släpps in varje 20 minut, så man inte går i kö, och det finns begränsat antal biljetter till varje tidpunkt. Köper man en biljett till kl 18.00 så får man gå in från 18.00 till 18.19.

Vid Skansens huvudingång visas biljetten, för att senare skannas när man går in till Winter Lights. Tänk på att tidpunkten biljetten köps för gäller för Winter Lights, så lägg till den extra tiden det tar att ta sig dit från huvudingången. 

Motjärnsgruvan med levande eld
Den förtrollade skogen

Det tar oss exakt 90 minuter från vi träffas utanför Skansens huvudingång till vi är tillbaka på samma ställe. Då har vi gått i ett lagom tempo, och stannat för att köpa fika. Varm choklad med grädde och marshmallows har aldrig smakat så gott som här. Korv, kanelbullar, varm choklad och annan fika säljs vid två olika ställen.

Biljettkostaden för Winter Lights är 290 kronor för vuxna, 185 för barn 11 till 15 år och gratis för barn under 11. Under Skansens öppettider går det att köpa en kombinationsbiljett som ger tillträde till båda, där priset för vuxna är 375 kronor. Winter Lights pågår på Skansen till 28 januari.

Första tidpunkt att köpa biljett till är klockan 15.40 och sista är klockan 20.40, och klockan 22 stänger hela härligheten. Vi träffades klockan 16 och det var tillräckligt mörkt redan då; bra för detta syfte men mörkt så tidigt är inte någon stor personlig favorit. Ett annat plus är att det var nästan inga andra besökare så tidigt en onsdag.

Vid utgången

För den som ha vägarna förbi Mölndal så finns också Winter Lights på Gunnebo slott tom 7 januari.

Läs mer: Nobel Week Lights i Stockholm som 2023 genomförs 2-10 december


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelNoto – Siciliens vackraste stad
Nästa artikelMitt nya sommarställe!

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here