I samband med årets nobelvecka har man valt att lysa upp delar av Stockholm. Det började den 5 december och i dag är sista dagen. Jag var ute och gick en runda i går kväll, tillsammans med mina väninnor Marie och Viveca.

Stadshuset

Vi träffas klockan 17.30 och börjar med det vi redan vet är höjdpunkten, nämligen Stadshuset. Dåligt eller bra att börja med det bästa, men så blev det. Jag har under veckan sett många bilder därifrån och vi väljer att träffas på citysidan av Stadshusbron för bästa utsikten. Jag är lite tidig och hittar en ponton att kliva ut på, vilket ger mig fri sikt över vattnet och mot Stadshuset. Väldigt fint och roligt att se.

Operan, Strömparterren och Kungsträdgården

Vi fortsätter längs strömmen och kommer till operans baksida, som är upplyst i växlande färger. Sen går vi förbi Strömparterren utan att gå ut på den. Den är lite anonymt upplyst av gröna lyktor och ett pastelligt träd som inte syns så mycket på bild, men jag tyckte bilden blev fin i sig.

I Kungsträdgården finns det ett gungstativ med inbyggd ljusslingor i gungorna. Gungorna är säkert fina i sig men lite svårt att få intryck då det självklart är massa barn som använder dem.

Sergels torg, Kulturhuset och Hötorgsskraporna

Vi fortsätter vidare till Sergels torg. Här har Kulturhuset fått en extra text i fönstren. Det ska också finnas en installation som på marken skapar rörelse i ens skugga, men som vi inte hittar. När jag nu läser om den verkar den vara placerad under fontänen, vilket jag antar betyder i gången under marknivån.

Första Hötorgsskrapan har på kortsidan mot Sergelgatan fått texten Jag vill hålla dig i min famn men får inte i glada färgen. Jag får anta det är coronainspirerat. Ger lite Times Square-känsla och jag gillar denna.

Hötorget och Konserthuset

Vi avslutar vår runda vid Hötorget. Konserthuset är visserligen fint blått, julpyntat och upplyst men vi ser först inget extra. Vi får läsa oss fram till att det är en ”guldkrona” av extra ljus runt översta våningens balkong. Jaha.

På hörnet mitt emot Konserthuset, på den befintliga ljusväggen, visat för tillfället RFC:675:08. Detta är olika grafiska former blandad med text. Hade jag inte vetat att denna installationen ingick hade jag missat den och trott det tillhörde den vanliga reklamen.

Jag gillade Nobel Week Lights mycket och tyckte detta var kul. Bäst av allt var Stadshuset och om du ska se en av installationerna i kväll är det denna du ska välja. I kväll är alltså sista möjligheten.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelÅrets jul- och nyårsresor
Nästa artikelNär resan får fram det värsta i mig och jag förvandlas till en ragata – Eller att få en ”Koh Lanta”

6 KOMMENTARER

    • Stadshuset var verkligen extraordinärt och fantastiskt att se. Rolig när något extra göra i stan. Skulle bara önska det var permanent. Eller i alla fall stannade lite längre.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here