Min norska väninna Tone och jag var fyra dagar på Island under sommaren 2008. Vi hyrde bil på flygplatsen för att ta oss omkring, och två av de fyra dagarna spenderade vi på bilutflykter för att se naturen utanför Reykjavik.
Island - Iceland - Golden Circle-2

Första utflyktsdagen åkte vi nordost, in i landet, för att se vad som kallas Gyllende cirkeln eller Golden Circle. Gyllende cirkeln består av gejsrarna Geysir och lillebroren Strokkur, nationalparken Thingvellir och vattenfallet Gullfoss.

Gejsern Geysir

En gejser uppstår i områden med vulkansk aktivitet. Vattnet under jordskorpan värms upp och samlar sig i hålrum. När vattnet i hålrummet når kokpunkten stiger trycket, och en kaskad av vatten prässas upp genom jordskorpan som en jetstråle.
Tyvärr är Geysir inaktiv sedan några år tillbaka, men Strokkur precis bredvid kastar upp vatten 30 meter i luften någon gång varannan minut. I tillägg till gejsern finns det flera andra varma källor som bara är varmt vatten som inte sprutar upp.
Island - Iceland - Golden Circle-9 Island - Iceland - Golden Circle-4

Vattenfallet Gullfoss

Vattenfallet Gullfoss räknas som Islands vackraste, och när vi var där så var regnbågen också där. Jag vet inte om den alltid är där, eller om vi hade tur. Fint var det i alla fall.
Island - Iceland - Golden Circle-6 Island - Iceland - Golden Circle-5

Vulkankratern Kerid

På vägen tillbaka till Reykjavik såg vi en parkeringsplats fylld med bilar och turistbussar, och vi fattade att här fanns något att se. Och mycket riktigt. Här fanns en gammal vulkankrater som numera var fyllt med vatten och namnet är Kerid. Tone gick en sväng runt kratern och jag gick ner till vattnet. 
Island - Iceland - Golden Circle-7Island - Iceland - Golden Circle-8
Efter detta blev det retur mot Reykjavik. Precis lagom för en dagsutflykt.
Föregående artikelThailand – Hotellet Racha Kiri i Khanom
Nästa artikelBåttur i Köpenhamn

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here