Nej, Ladies Abroad har inte blivit Sthlm Ladies. Men eftersom det finns så mycket fint att se och göra också i Sthlm så fortsätter vi tipsa också om Sthlm. Vi har ju faktiskt läsare som inte är från Sthlm också.

Upplyft efter gårdagens besök på Rosendals slott fick jag i dag för mig att jag skulle gå en promenad till Gustav III:s paviljong (som också är ett slott även om det inte heter så) i Hagaparken under förmiddagen. Jag hann med första visningen kl 12; precis som på Rosendal är det visning varje timme mellan 12 och 16 och det kostar 80 kronor. Det är inte tillåtet att fota inomhus på Gustav III:s paviljong heller, så dels för att jag inte orkar googla bilder nu (svårt att se ordentligt i solen på balkongen), dels för att det kan bli lite väl mycket med två svenska slott två dagar i följd så kommer detta inlägg senare. I stället kommer bilder från andra byggnader i parken.

Koppartälten är Hagaparkens mest kända byggnader och det med rätta. Väldigt fina är de och i Versailles hittar man inspirationsbyggnaderna. De var ursprungligen logement för den beridna högvakten och stod färdiga 1790.

Ekotemplet är också ganska känt eftersom det ligger i ett område av parken där man ofta vistas. Eftersom Gustav III:s paviljong inte egentligen hade någon matsal så var det ofta i ekotemplet man åt när vädret tillät så. Ekotemplet heter så för att det ekar där inne beroende på byggandens valvda tak.

Kinesiska paviljongen ligger på en höjd mitt bland flera privata villor i den södra delen av parken och uppfördes 1787 när kinesiskt-inspirerade byggander var högsta mode i Sverige. Det är svårt att se på bilden, men längst ut på taket över varje pelare finns drakhuvuden som ursprungligen hade små klockor som klingade i vinden.

Turkiska kiosken ligger på en annan höjd inte långt från Kinesiska paviljongen och Kgl begravningsplatsen och var den första bygganden som i parken och stod färdigt 1788. Kiosk betyder lusthus på turkiska och Gustav II:s använde byggnaden som ett rådslagningsrum där han träffade sina närmaste män. Innan Gustav III:s paviljong stod färdig år 1792 och han flyttade dit så bodde han på Haga Stora gård som ligger precis bredvid Turkiska paviljongen.

Det är inte så svårt att fatta att jag har en utbildning inom konstvetenskap? Jag märker att de där konstvetenskapsränderna sitter hårt och vägrar gå ur mig. Och det passar mig ganska bra.

Föregående artikelRosendals slott på Djurgården
Nästa artikelSoHo

2 KOMMENTARER

  1. Trevligt med både Rosendals slott och Hagaparken.
    Bra utflyktstips i "storstan". Och är det fint väder är det ju jättemysigt att titta förbi Rosendals trädgårdar ocg fortsätta ner mot vattnet vid biskopsudden och gå längs vattnet in mot stan.
    Visst kan Stockholm absolut mäta sig med många andra resmål…..
    Jag gillar ju också att hitta pärlorna i stan och det finns ju många.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here