Gårdagens Sthlmsutflykt gick till Rosendals slott på Djurgården (yes, det var en mardröm att korsa Strandvägen under Sthlm maraton). Rosendals slott är inte lika känt som Rosendals trädgård, men det som i dag är känt som Rosendals trädgård var den ursprungliga slottsträdgården. Det tar tre-fyra minuter att gå mellan trädgård och slott.

Slottet uppfördes 1820 av Karl XIII Johan och arkitekt var Fredrik Blom (som också har ritat Kina slott på Drottningholm samt Skeppsholmskyrkan). Stilen är empire, eller Karl Johansstil som den ofta kallas här i Sverige. Slottet var ett lustslutt, dvs avsett att användas dagtid som en utflykt till landet från livet på slottet i stan. Från början fanns därför inga sovrum, men senare inreddes en sängkammare åt Karl Johan som fortfarande finns kvar.


Rodendals slott porfyr vasen
Porfyrvasen


Karl Johan adopterades från Frankrike för att bli kronprins av Sverige och var således den som tog med sig namnet Bernadotte till Sverige. Innan han flyttade till Sverige så var han framgångsrik inom militären och inredningen på Rosendal bär prägel av detta. Den ursprungliga matsalen på första våningen har fantastiska målande rustningar i guld på väggarna. Tyvärr hittade jag ingen bild på detta rum, som jag tyckte var det finaste. Det är inte lova att fota inomhus så bilderna nedan är googlade.

Karl Johans privata rum på övervåningen.
Bild lånad från kungahuset.se

Karl Johans sängkammare på undervåningen.
Bild lånad från kungahuset.se

Mottagningsrum på övervåningen.
Bild lånad från stromma.se


Rosendals slott har varit museum de senaste 100 åren och har därför empireprägeln kvar så man får en tydlig inblick i hur empirestilen tedde sig. Gardinuppsättningarna är helt fantastiska, alla gardinstänger är formade som spjut och draperade på ett fantastiskt sätt. Bilderna ovan ger inte ett riktigt rättvist intryck, men man anar ju. Det är tillsammans ca åtta rum i hela slottet.

Slottet öppnade för säsongen i går och jag hade tur och fick en privat 1,5 timmars visning eftersom det bara var jag som var där kl 13. Dock höll de andra guiderna på med visningar både på svenska och engelska när min avslutades. Det kostar 80 kr att gå in och man måste följa en 45-minuters visning och dessa går varje timme kl 12 till 15.

Det finns några ekonomibyggnader invid slottet, den mest spännande är iskällaren som är formad som ett antikt tempel.

Iskällaren

Vaktstugan

Det rekommenderas absolut att ta en sväng förbi slottet om man är på Djurgården och/eller Rosendals trädgård. Tyvärr regnade det när jag kom ut så jag gick inte förbi trädgården.

Föregående artikelVåra sommarplaner
Nästa artikelDagens utflykt: Hagaparken

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here