Jag har verkligen fått någon sorts pippi på kungliga slott for i dag gav jag mig iväg ut till Drottningholm slott redan strax efter kl 9 på morgonen. (För två helger sen var jag både på Rosendals slott och Gustav III:s paviljong.) Efter en ok resa med buss, tunnelbana och buss igen så var jag där ca kl 10. Redan då var det en miljon turister där så jag valde att inte följa någon visning men gick runt själv.

Drottningholms slott er uppförd under barocken, från 1662 och ca hundra år framåt, och uppfördes av Hedvig Eleonora som var gift med Karl X. Hedvig Eleonora var också regerande drottning i sex år efter Karl X:s död och senare förmyndare för sin son Karl XI fram till han blev kung. Slottet byggdes som ett lustslott men har ändå en imponerande storlek.

Drottningsholms slott

Drottningsholms slott

Slottet påbörjades av arkitekten Nicodemus Tessin d.ä. i en överdådig högbarock stil. Han fullförde fasaden och påbörjade interiören. Efter hans död tog sonen Nicodemus Tessin d.y. över och fortsatte i en enklare barock stil som då var det rådande modet. Fasaden var ursprungligen röd med grå detaljer, vilket skiljer ganska mycket mot dagens ljusgula färg. Snyggare nu! 

Drottningsholms slott
Vapensköld över en öppen spis


Rikssalen.
Bild lånad från wikimedia.orgSom vanligt på slott så är det kungaporträtt och guld som gäller och under barocken var det stärka färger på väggarna. Speciellt intressanta rum är Karl X:s sängkammare, där han utövade att gå upp på morgonen framför publik, samt biblioteket.

Karl X:s sängkammare
Bild lånad från kungahuset.se
Drottningsholms slott
Biblioteket

Utöver slottbyggnaden finns Sveriges finaste barockträdgård på Drottningholm samt Kina slott och den engelska parken. Eftersom jag har 260 bilder i kameran så återkommer jag till detta.

Drottningholms slott med park och övriga byggnader är sen 1991 listade på UNESCO:s världsarvslista.
Föregående artikelJohnny Rockets diner i NY
Nästa artikelMaxime på Coney Island

2 KOMMENTARER

  1. Slottet är vackert och det är värt att göra en tripp dit! Vi har varit där några gånger. Peter har dessutom gillat att få inspiration till hus man inreder med stuckaturer och speglar i gammaldags stil, eftersom han tyckt att det är roligt att göra det själv. Nu är det ett tag sen vi var där dock.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here