Har du alltid drömt om att besöka Maldiverna med sina vita stränder och turkosa vatten men en resa är utanför din budget? Då är det dags att tänka om! Det är möjligt att åka dit utan att det behöver kosta en förmögenhet.

År 2009 ändrade Maldiverna sina regler för landets turism och det blev tillåtet för utländska besökare att bo på de lokala öarna där invånarna lever och bor. De första hotellen började började kort efter dyka upp på några öar och i dagsläget erbjuder cirka femton av de tillsammans 1200 öarna möjlighet att turista lokalt. Ett dubbelrum med eget badrum och frukost kostar från $80 per natt.

Have you always dreamt of visiting the paradise beaches of The Maldives but never could afford it? Now you can! From 2009 the country opened up for staying at some of the local inhabited islands, where a private double room with bathroom is from $80 per night.

IMG_1330 IMG_0371 IMG_1264

Jag valde att besöka två öar som båda tillhör ögruppen North Alif Atoll, också kallad Alif Alif Atoll, vid namn Ukulhas och Thoddoo. Både ligger drygt en timme med speedbåt från huvudstadsön Male och det är en halvtimme med speedbåt mellan öarna. Delad schemalgd speedbåt kostar från $60 till $75 per person och dessa går tre till fyra gångar per vecka. Det går också att åka lokal båt för $6, med byte tar detta mellan fyra och sex timmar. Turtätheten är också här fyra till fem gångar per vecka.

Ukulhas är en mindre ö, ca 600 meter gånger 200 meter, med två huvudgator på längden och ett torg och en moské vid hamnen. Under mina tre dagar på ön hann jag med både en promenad på stranden sunt hela ön och jag tror också jag gick alla gator som fanns. Ön har en skola, två moskéer, sju små hotell, tre restauranger och minst tio små livsmedelsaffärer. För att köpa allt annat så måste invånarna åka till Male eller någon annan ö. Det är också att äga eller jobba på hotellen, restaurang eller butik, tillsammans med fiske, som är huvudinkomstkällan på ön. Dock räcker inte detta för alla och det är vanligt att i perioder åka till Male och bo och jobba.

The Island Ukulhas is approximately one hour and $60 with speedboat from the capital island Male. The island is quite small and offers seven guesthouses, three restaurant and about ten small shops. The main income on the island comes from tourism and fishing, but going to Male to work and live for periods is common as well. 

IMG_1300 IMG_1224 IMG_1258 IMG_1316

Dagarna gick åt att sola och bada samt att snorkla. Alla hotellen erbjuder att gratis låna snorkelutrustning och eftersom det utanför stranden på Ukulhas fanns ett korallrev så snorklade jag där varje dag.

Kvällstid fanns det inte mycket annat att göra än att välja vilken av de tre restaurangerna jag önskade äta på och sen promenera omkring i gatorna eller sätta mig i en av ”hängstolarna” på torget eller vid vattnet i hamnen. På torget fanns en projektor som visade någon TV-kanal där halva ön satt uppradade framför nyheterna, annars satt hela familjen och spelade kort. Men mest av allt satt alla och fipplade med sina Samsung Galaxy modell större. Alla. Hela tiden. Det var faktiskt så påtagligt att även jag reagerade. Sista kvällen satte jag mig helt ute vid vattnet i hamnen och såg flera en meter stora rockor som simmade mellan alla båtar. Attans att de inte höll till vid korallrevet där jag snorklade dagtid.

The main thing to do at Ukulhas during daytime is to go to the beach for sunbathing or snorkelling. A really nice coral reef is located just outside the beach and at all guesthouses the guests can borrow snorkel equipment for free. In the evenings there is not much to do except for having dinner and watch the locals play cards, the kids bicycling around and everyone play with their smartphones on the main square.

IMG_1254IMG_1341

Turism till de lokala öarna är fortfarande inte så utbredd, och det ska läggas till att jag var på Maldiverna i slutet av regnperioden, men jag skulle uppskatta att det var cirka tio turister på Ukulhas under mina dagar där. Vilket medförde att jag inte hade några problem alls att hitta en del av stranden där jag var helt själv och som jag tyckte var positivt. Dock måste jag erkänna att det hade varit trevligt med lite fler andra turister kvälltid. Jag bodde på Ukulhas Inn, öns första hotell som öppnade 2012, som hade tre rum. Om samtliga sju hotell på ön har tre till fyra rum så är öns samlade kapacitet för att ta emot turister cirka femti personer på en och samma gång. Ingen kan kalla detta massturism!
 

Tourism is still not really huge on the inhabited islands and there is no problem finding a stretch of your own at the beach. With seven guesthouses on Ukulhas there is room for approximately 50 tourists at the same time. No one can call this mass tourism!

IMG_1305 IMG_1324
Föregående artikel10 foton från Edinburgh!
Nästa artikelTallinn – En hanseatisk stad med tinnar och torn

7 KOMMENTARER

  1. Vi bodde på Ukhulas i nästan en hel månad förra året. Det är en lite speciell ö, där man verkligen kommer inpå lokalbefolkningen. Vi hyrde rum i ett komplex där det bodde 4 familjer där fruarna var klädda i burka varje dag. Vid tillfället vi var där bodde det 999 personer på Ukhulas och en kvinna var gravid så de är fler än 1000 nu. Alla känner alla jätteväl för det är en pytteö. Det är mycket mer intressant att se den riktiga sidan av Maldiverna för det som finns på de dyra hotell-öarna är bara charad.

    • Jag hade det väldigt trevligt på Ukulhas men var där bara tre-fyra dagar. Men gillade verkligen att jag kom så nära lokalbefolkningen. Och att de var så vänliga.

  2. Tack för trevlig läsning! Jag var första gången på Maldiverna redan i början av 1980 talet och var sedan tillbaka ett par gånger på 90- talet och då var det verkligen unikt att resa dit. Nu när turismen ökat känns det inte alls lika lockand att åka tillbaka. Och då var det de mindre hotellen som gällde….
    Härliga bilder!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here