Att Ystad har fina stränder visste vi innan vi åkte, men vi hade ingen aning om att den lilla staden skulle vara så trevlig! Vi hittade både bra shopping, mysiga miljöer och god mat. 

Stora Östergatan och Stortorget

Ystads centrum gillade vi alla tre mycket. Här finns huvudgatan Stora Östergatan med bra butiker, men också trevliga fik. Alla fick med sig fler nya klädesplagg hem. På smågatorna som korsade Stora Östergatan ocg väster om Stortorget hittade vi de färgglada små husen och stockrosorna som vi har sett i Wallander.

Stora Östergatan slutar i Stortorget och här ligger flertalet restauranger. Vi testade middag på Upp eller ner, Thai Corner och Bryggeriet och var riktigt nöjda med alla. Den dagliga glassen intog vi på Glassmakeriet som hade nya lockande smaker varje dag, exempel var lakrits, ingefära, fläder och rabarber. Underbart och stort plus för att de höll öppet så länge det fanns kunder på kvällarna; när vi kom rusande en halvtimme efter stängningsdags var det alltid möjligt att få handla. Och vi var aldrig ensamma där då heller.

ystad-skane-osterlen-sverige ystad-skane-osterlen-sverige ystad-skane-osterlen-sverige ystad-skane-osterlen-sverige ystad-skane-osterlen-sverige ystad-skane-osterlen-sverige ystad-skane-osterlen-sverige

Lunch åt vi på Helsa på, som har vegetarisk mat och lummig bakgård. Hos Morten, på andra sidan Stora Östergatan, har liknande bakgård men är i stället känt för räkmackorna. Men vi lyckades aldrig ta oss dit eftersom det vid båda tillfällen vi försökte var abonnerat för Ystad jazzfestival.

ystad-skane-osterlen-sverige ystad-skane-osterlen-sverige ystad-skane-osterlen-sverige

Vår stuga och stranden

Stugan vi hyrde låg vid avfart ett till stranden och det tog under fem minuter att gå. Tyvärr tillät inte vädret att vi badade dagtid men på kvällarna brukade vi promenera längst stranden.

Läs mer: Dagsutflykt från Ystad – Ales stenar och Kåseberga by

ystad-skane-osterlen-sverige ystad-skane-osterlen-sverige ystad-skane-osterlen-sverige ystad-skane-osterlen-sverige ystad-skane-osterlen-sverige ystad-skane-osterlen-sverige ystad-skane-osterlen-sverige ystad-skane-osterlen-sverige ystad-skane-osterlen-sverige ystad-skane-osterlen-sverige ystad-skane-osterlen-sverige ystad-skane-osterlen-sverige ystad-skane-osterlen-sverige ystad-skane-osterlen-sverige

Klostret i Ystad

Klostret ligger bara ett stenkast norr om Östergatan och Stortorget. Området består av själva klosterbyggnaden, som i dag innehåller museum med butik, samt en mängd olika trädgårdar och en klosterdam.

ystad-skane-osterlen-sverige ystad-skane-osterlen-sverige

Jag gillar verkligen när jag hittar något oväntat som jag tycker om, vilket var fallet med gulliga Ystad.

Föregående artikelHotell Downtown Camper by Scandic i Stockholm
Nästa artikelZagorje i norra kroatien – Dag 2

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here