Då vi var på Österlen i somras så var det en given aktivitet att utforska närområdet; både i Skåne och Danmark. Vi hyrde en stuga i Ystad och hade hyrbil hela veckan, så alla utflykter utgick från Ystad.

Runt knuten: Ales stenar, Kåseberga, Sandhammaren fyr och Olof-Victors gårdsbutik

Ales stenar med Kåseberga by är en klassiker i Skåne och bara an kort sträcka från vårt boende i Ystad. När vi är i närheten passar vi lika bra på att besöka Sandhammaren fyr. Utflykten avslutas med lunch på Olof-Victors och jag uppskattar att det tog knappt fyra timmar från vi lämnade boendet till vi ankom Olof-Victors.

Läs mer: Ales stenar, Kåseberga, Sandhammarens fyr och Olof-Victors gårdsbutik

skane-osterlen-ales-stenar-kaseberga skane-osterlen-sandhammaren skane-osterlen-olof-victors

Österut: Mandelmanns trädgård, Kiviks äppelmusteri, Knäbäckshusen och stranden, Simrishamn och Glimmingehus.

Denna utflykt är en heldagsaktivitet. Vi ankommer till Mandelmanns gård när de öppnar klockan 10. Efter ett glasstopp kom vi sen fram till Kiviks musteri, där vi också åt lunch. Knäbäckshusen avklarade vi snabbt, de är inte så många, vi var nämligen sugna på sol och bad på stranden som ligger i anslutning till husen!

Eftersom stranden har österläge så försvann solen efter några timmar, då var det läge att ta sig mot Simrishamn där vi äter middag. På väg hem stannar vi till vid Glimmingehus, från 1500-talet med vackra gavlar.

Läs mer: Mandelmann, Kivik med mera – En heldag i Österlens östra delar

sverige-skane-osterlen-mandelmann sverige-skane-osterlen-knabackshusen sverige-skane-osterlen-kivik sverige-skane-osterlen-glimminghus

Västerut: Smygehuks fyr och Falsterbo

Till Falsterbo väljer vi långa vägen längs vattnet; en och en halvtimme tar det från Ystad. För att bryta av resan lite så stannar vi till vid Sveriges sydligast punkt, Smygehuk, för en fika. Framme i Falsterbo äter vi på Rökeriet och tar en promenad på stranden, efterföljd av lite shopping i centrum. Hem igen blir det tråkigare motorvägen.

Läs mer: Längs vattnet via Smygehuk till Falsterbo

Söderut: Bornholm

Vi åker med tidiga färjan och spenderar en heldag med att förflytta oss med buss på norra och östra delen av Bornholm. Vi stannar till vid klipporna Helligdommen, i byarna Gudhjem och Svaneke, vid rundkyrkan Österlars och vackra stranden Dueodde. Vi tar sista båten tillbaka till Ystad efter att ha haft en fantastisk dag, mättade av både intryck och lakrits.

Läs mer: Den perfekta rutten för en dagsutflykt på Bornholm

danmark-bornholm danmark-bornholm danmark-bornholm danmark-bornholm

Ännu längre västerut: Köpenhamn

Vi hyrde stugan i Ystad för en vecka och för att inte förlora tid i Skåne så valde vi att börja med två dagar i Köpenhamn innan. Men det är fullt möjligt att göra en dagsutflykt från Ystad till Köpenhamn. Med bil tar det cirka en och en halv timme enkel resa, kom ihåg att räkna in kostnaden för att ta bilen över Öresundsbron. Annars är tåg alltid en höjdare.

Läs mer: En heldag till fots i Köpenhamn

Läs mer: Mysiga Ystad – Vår bas under veckan

Jag är så glad för att jag äntligen lyckades få till en Österlensemester. Planerna har funnits länge, men det har tydligen många andra planer gjort också. Det finns mycket att se och göra i området och att ha bil nästan är en nödvändighet. Ganska tur med vädret hade vi också.

Föregående artikelHavannas tre stadsdedelar
Nästa artikelOch vinnaren är…. Ladies Abroad!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here