Carl Milles hem ligger på Lidingö i Stockholm. Jag har varit på Millesgården många gånger under mitt liv men det var ett tag sedan senast. Så när Maxime föreslog ett besök dit under den helg min mamma hälsade på från Oslo så tyckte jag detta var en utmärkt idé.
Om Millesgården
Carl Milles levde från 1875 till 1955 och var skulptör. Bland hans främsta verk i Sverige är Orfeusgruppen utanför konserthuset i Stockholm och Poseidon på Götaplatsen i Göteborg. Carl Milles var gift med österrikiska Olga, som var verksam inom måleri och teckning.
Millesgården var Carl och Olgas hem i Sverige och första delen stod klart i 1908 och omfattade parets bostad med trädgård och var sin konstateljé. Under åren som gick byggdes Millesgården ut, med inspiration från Italien villor, piazzor och trädgårdar, och i synnehet Axel Munthes Villa San Michele på Capri.
Läs mer: Villa San Michele på Capri
Angränsande tomter köptes in och Millesgården växte till en anläggning som huserade både kultur- och naturupplevelser. Tomten anlades i olika terrasser men befintliga träd och vegetation behölls i stor grad.
Efterhand blev Carl Milles mer och mer verksam i USA och han och Olga flyttade dit. 1936 skänkte paret Millesgården till svenska folket som en stiftelse men de fortsatte bo där när de under somrarna besökte Sverige. Carl Milles dog på Millesgården 1955.
Terrasserna och skulpturparken
Skulpturparken brukas delas in i tre områden, som är lite olika sinsemellan. Översta terrassen, vid huset, är den äldsta delen. Här finns statyer och fontäner strösslade lite överallt framför huset. Vid huslängan som innehåller antiksamlingen ligger Susannadammen, med fontänenen Susanna mitt i, omgiven av en mur med nischer för statyer.
På mellersta terrassen återfinns en mycket fin fontän med tre muser som springer på vattnet. Här finns också restaurangen Lanthandeln en halvtrappa upp, samt området som kallas Lilla Österrike eller Olgas Terrass, en gåva från Carl till Olga som var född i Österrike. I Lilla Österrike ligger också Skogskapellet där både Carl och Olga Milles ligger begravda, byggd med inspiration från vägkapellen som är vanliga i Österrike.
Nedersta terrassen är den största, med en magnifik utsikt över Hjorthagen och Gärdet. Både kortsidorna ramas in av antika pelare och här finns de musicerande änglarna och Guds hand, dvs bronsstatyer på höga pelare. Det finns också två större fontäner, samt den monumentala Himmelstrappan som leder upp till övriga terrasser och konstnärshemmet.
Skulpturparken på Millesgården är en av mina absolut finaste platser i Stockholm. Det är så fint med alla statyer och skulpturer mellan träden och växterna. Så osvenskt och som en oas bara en bit utanför staden. Jag skulle lika gärna kunna vara i Italien på riktigt, de har verkligen lyckats fånga den rätta känslan.
Konstnärshemmet
Även om jag tycker att trädgården och skulpturparken är höjdpunkterna på Millesgården, så är också konstnärshemmet väl värt ett besök. Finast tycker jag att hallen är, med den svartvita mosaiken som Carl och Olga själv la och som är så vackert när solen faller på. Jag är också mycket fascinerad av köket, där Olga målade luckorna för att matcha kaklet. Så fint.
I röda rummet framhävs de gröna ärrade bronsstatyerna mycket bra; perfekta kontrastfärger. Det finns också en gallerilänga fylld med antika statyer, som var något Carl Milles samlade på.
Konsthallen
Konsthallen stod klar först 1999 och här finns olika ambulerande utställningar. Jag har tidigare sett en utställning med Chanel-kläder här och när vi var här nyligen fanns en mycket finns fin utställning med venetiansk glaskonst.
Hitta till Millesgården och praktiska tips
- Millesgården ligger på Lidingö. Det tar ca tio minuter med bil fån stan. För den som reser kollektivt är det tunnelbana till Ropsten och buss en hållplats över Lidingöbron, därefter tio minuters promenad.
- Inträdet är i skrivande stund 170 kr för vuxna och gratis upp till 18 år.
- Millesgården har stängt måndagar, öppningstiderna är 11 till 17.
- Det finns inga hissar eller ramper upp från nedersta terrassen, dock har caféet Lanthandeln ingång också från gatan.
Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.