Carl Milles hem ligger på Lidingö i Stockholm. Jag har varit på Millesgården många gånger under mitt liv men det var ett tag sedan senast. Så när Maxime föreslog ett besök dit under den helg min mamma hälsade på från Oslo så tyckte jag detta var en utmärkt idé.

Statyn Dansöserna, på övre terrassen
Den monumentals Himmelstrappan upp från nedersta terassen, med statyn Solsångaren i fonden

Om Millesgården

Carl Milles levde från 1875 till 1955 och var skulptör. Bland hans främsta verk i Sverige är Orfeusgruppen utanför konserthuset i Stockholm och Poseidon på Götaplatsen i Göteborg. Carl Milles var gift med österrikiska Olga, som var verksam inom måleri och teckning.

Detalj från mellersta terrassen

Millesgården var Carl och Olgas hem i Sverige och första delen stod klart i 1908 och omfattade parets bostad med trädgård och var sin konstateljé. Under åren som gick byggdes Millesgården ut, med inspiration från Italien villor, piazzor och trädgårdar, och i synnehet Axel Munthes Villa San Michele på Capri.

Läs mer: Villa San Michele på Capri

Statyn Solsångaren på mellersta terrassen, en kopia av den staty Milles gjorde för ett uppdrag från svenska akademin, men här utan huvud och armar
Carl Milles ateljé i konstnärshemmet

Angränsande tomter köptes in och Millesgården växte till en anläggning som huserade både kultur- och naturupplevelser. Tomten anlades i olika terrasser men befintliga träd och vegetation behölls i stor grad.

Susannadammen på översta terrassen, med längan för antiksamlingen i bakgrunden

Efterhand blev Carl Milles mer och mer verksam i USA och han och Olga flyttade dit. 1936 skänkte paret Millesgården till svenska folket som en stiftelse men de fortsatte bo där när de under somrarna besökte Sverige. Carl Milles dog på Millesgården 1955.

Statyerna Guds hand och Musicerande änglar på pelare, på nedre terassen

Terrasserna och skulpturparken

Skulpturparken brukas delas in i tre områden, som är lite olika sinsemellan. Översta terrassen, vid huset, är den äldsta delen. Här finns statyer och fontäner strösslade lite överallt framför huset. Vid huslängan som innehåller antiksamlingen ligger Susannadammen, med fontänenen Susanna mitt i, omgiven av en mur med nischer för statyer.  

Röda rummet i konstnärshemmet

På mellersta terrassen återfinns en mycket fin fontän med tre muser som springer på vattnet. Här finns också restaurangen Lanthandeln en halvtrappa upp, samt området som kallas Lilla Österrike eller Olgas Terrass, en gåva från Carl till Olga som var född i Österrike. I Lilla Österrike ligger också Skogskapellet där både Carl och Olga Milles ligger begravda, byggd med inspiration från vägkapellen som är vanliga i Österrike.

Pelarloggia på övre terrassen, mycket italiensk känsla
Aganippefontänen på mellersta terrassen, som föreställer tre muser i människoform som springer på vattnet, dock fontän utan vatten nu på hösten

Nedersta terrassen är den största, med en magnifik utsikt över Hjorthagen och Gärdet. Både kortsidorna ramas in av antika pelare och här finns de musicerande änglarna och Guds hand, dvs bronsstatyer på höga pelare. Det finns också två större fontäner, samt den monumentala Himmelstrappan som leder upp till övriga terrasser och konstnärshemmet.

De antika pelarna på nedre terrassen, med utsikt mot Hjorthagen
Staty utanför konstnärshemmet på översta terrassen, magnifik kombination mellan metall och träd
Köket i konstnärshemmet, med luckorna målade för att matcha kaklet

Skulpturparken på Millesgården är en av mina absolut finaste platser i Stockholm. Det är så fint med alla statyer och skulpturer mellan träden och växterna. Så osvenskt och som en oas bara en bit utanför staden. Jag skulle lika gärna kunna vara i Italien på riktigt, de har verkligen lyckats fånga den rätta känslan.

Hallen i konstnärshemmet, men det fina mosaikgolvet
Statyn Frans av Assisi, gjort av en av Carl Milles elever

Konstnärshemmet

Även om jag tycker att trädgården och skulpturparken är höjdpunkterna på Millesgården, så är också konstnärshemmet väl värt ett besök. Finast tycker jag att hallen är, med den svartvita mosaiken som Carl och Olga själv la och som är så vackert när solen faller på. Jag är också mycket fascinerad av köket, där Olga målade luckorna för att matcha kaklet. Så fint.

Fontänen Poseidon på nedre terrassen, en kopia av den som står på Götaplatsen i Göteborg

I röda rummet framhävs de gröna ärrade bronsstatyerna mycket bra; perfekta kontrastfärger. Det finns också en gallerilänga fylld med antika statyer, som var något Carl Milles samlade på.

Tomatsoppan med mozzarella på caféet Lanthandeln, mycket god

Konsthallen

Konsthallen stod klar först 1999 och här finns olika ambulerande utställningar. Jag har tidigare sett en utställning med Chanel-kläder här och när vi var här nyligen fanns en mycket finns fin utställning med venetiansk glaskonst.

Pelergång på mellersta terrassen, här syns inspirationen från Villa San Michelle på Capri väldigt tydligt

Hitta till Millesgården och praktiska tips

  • Millesgården ligger på Lidingö. Det tar ca tio minuter med bil fån stan. För den som reser kollektivt är det tunnelbana till Ropsten och buss en hållplats över Lidingöbron, därefter tio minuters promenad.
  • Inträdet är i skrivande stund 170 kr för vuxna och gratis upp till 18 år.
  • Millesgården har stängt måndagar, öppningstiderna är 11 till 17.
  • Det finns inga hissar eller ramper upp från nedersta terrassen, dock har caféet Lanthandeln ingång också från gatan.  
Skogskapellet, där Carl och Olga Milles ligger begravda, och växterna som utgör Lilla Österrike

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelIntervju i tidningen Vagabond
Nästa artikelBikini Island & Mountain Hotel på Mallorca – Lyxigt och bohemiskt

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here