Franska restaurangen Chez Jolie i Stockholm öppnade i höstas; ett stenkast från Dramaten, Teatergrillen och Riche, och i nattklubben Collages gamla lokaler.

I pressmeddelandet innan öppningen läser vi lantlig rustik fransk mat och lyxig storstadsbistro möts på nya restaurang Chez Jolie. Vem kan stå emot detta? Inte mina fem goda grannar och jag i alla fall.

Vi är tidiga på plats och börjar med en flaska champagne vid ett av småborden i baren. Jag gillar att komma lite innan och börja med en drink, det blir en dubbel upplevelse av lokalerna med både baren och matsalen. Går man direkt till bordet så missar man ofta baren.

När vi visas till vårt bord så är det till ett runt sådant med en stor rosa soffa, alldeles vid fönstren ut mot gaten. Denna fina majkväll är alla fönster öppnade åt sidan och det är fullsatt på uteserveringen.

Miljön på Chez Jolie

Chez Jolie betyder hemma hos Joile, där Jolie är favorit tjejnamnet till krögaren Mikael Einarsson, som fick två söner och namnet förblev oanvänt. Fram tills nu!

Det är utom all tvivel att vi är på en fransk restaurang. Det är sobert inredd med mörkt trä, vita dukar på borden och mycket speglar. Runt oss står stora champagnekylare med flera flaskor lite här och var. Dekorationen består bland annat av rosor, som förstärker den franska känslan.   

Drycken serveras i glas med tunn-tunn stjälk och maten på tungt porslin och med rejäla bestick. Känslan på Chez Jolie är elegant och påkostad.

Förrätter

Vi är sex till bords denna onsdag och till förrätt blandar vi från les entrés– och les hors d´oeuvres-menyerna. Två av oss tar in endiviesallad med getostcrème och rostade hasselnötter, ytterligare två tar kyckling- och ankleverpastej med bakade äpplen, en tar en halv portion tartar på svenskt ytterlår med kapris och jag tar en ankrilette med grillat bröd. Min stora favorit inom fransk mat är confiterad anka, vilket inte finns på Chez Jolies meny. Då får jag i stället möjligheten att prova något nytt i riletten, vilket också är bra.

Alla fortsätter med champagne från fördrinken till förrätten.

Vi är alla väldigt nöjda med våra förrätter, redan nu pratar vi mat av hög glass. Snyggast är pastejen, som serveras i ett donutformat bröd med läcker garnityr. Min ankrilette är underbar; kraftig och mustig i smaken och perfekt kombinerat med det luftiga och rostade brödet.

PARIS-BREST – Kyckling- och ankleverpastej med bakade äpplen, sauternessirap, örter och hasselnötter

Huvudrätter

Som sig hör och bör på finare ställen så är det en riktig paus mellan förrätt och varmrätt, vilket är bra då det ger oss tid att avhandla vad som har hänt sedan julmiddagen.

Så plötligt är de där; huvudrätterna. Två ångade portioner torsk med rotsellericrème och gröna jordgubbar, två ryggbiffar med gruyère- och lökcrème, en hel portion tartar på svenskt ytterlår och vårkyckling med spritärtor till mig.

Torsken upplever båda som god, men väldigt mild och försiktig i smaken. Ryggbiffen, som också är snyggaste rätten visuellt, är båda supernöjda med. Tartaren, som är samma som förrätten men hel portion, faller också i smak. För min egen del är kycklingen god; jus gras-såsen, som är gjort på saften som droppar ned i pannan när kycklingen steks, är underbar men i övrigt blir kycklingen lite tråkig. Jag kan inte låta bli att jämföra med ankan till förrätt och då förlorar kycklingen. Skulle dock säga att detta er mitt eget fel att jämföra två fågelrätter.

Tillbehören till huvudrätterna beställs separat, vi väljer flera skålar med pommes, potatispuré och tomatsallad att dela på.

En rolig detalj är att servitören heller upp såsen på allas tallrikar vid bordet; jag älskar när detta görs.

Till huvudrätterna beställer de andra en pinot noir från Bougogne, för 950 kronor; hvilket är nivån för de lägst prisade vinerna hos Chez Jolie. Jag är inte så mycket för rött vin, så jag byter till en cremant i stället.

FILET DE CABILLAUD – Ångad torskmed rotsellericrème, gröna jordgubbar, gurka och vitvinssås smaksatt med fläder
POULET DE PRINTEMPS – Stekta bröst och grillade lår från vårkyckling med sauterad sallat, bigorre de noir, spritärtor, citron och jus gras
STEAK GRILLÉ – Grillad ryggbiff med gruyère- och lökcrème, grillad knipplök, persillade och rödvinssås

Efterrätt på Chez Jolie

Självklart ska vi ha efterrätt! Precis som senast vi åt middag tillsammans så tar alla likadana. Det blir varm chokladsås med vaniljglass och praliné, där sistnämnda är ett bakverk på karamelliserade nötter. Precis i min smak när det är chokladsås med glass framför glass med chokladsås.

Läs mer: Middag på anrika restaurang Tranan i Vasastan

Om efterrätten är det lite delade meningar; hälften tycker den var extremt god, här ingår jag, den andra hälften tycker den är helt OK.

PROFITEROLE – Varm chokladsås med praliné och vaniljglass

Klockan är nu 23 på kvällen och vi har varit på Chez Jolie i över tre timmar. Tre timmar full njutning, med oklanderlig service, mycket god mat och underbara lokaler. Jag gör gärna ett återbesök.

Notan kommer på 7300 kronor för sex personer; då ingår förrätt, huvudrätt med tillbehör och efterrätt samt en flaska champagne, två flaskor rött och två glas cremant.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelEtt magnifikt dygn på Glacier Lodge Eqi i den grönländska vildmarken
Nästa artikelFreyjas takbar Söder och restaurang Tabbouli

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here