Restaurang Freyja, med takbaren Söder, är Stureplansgruppens första satsning på Södermalm i Stockholm och öppnade i mars i år. I ett helt nybyggt våningsplan, längst upp i samma byggnad som inhyser baren Akkurat, finns det 1100 kvm bar och restaurang och med 360 graders utsikt över Gamla stan, Riddarfjärden, Stadshuset och Söder.

Freyjas takbar Söder

Takbaren Söder är uppdelad i flera olika zoner och med en större och en mindre bar. Drinkarna är både populära, snygga och goda, med roliga namn som rabarberbaserade Rabalder, röda vinbärssura Farstaglitter och jordgubbsfräscha Cykla till Bahamas. Yes, jag har smakat alla!

Mot Riddarfjärden och Gamla stan är Feyjas takbar ett enda långt barbord och här är de bästa platserna enligt mig. Kom i tid för dessa platser, Freyja och Söder öppnar klockan 14 och redan vid 16-tiden en solig fredag kan de bra utsiktsplatserna varit tagna, fast de är många till antalet.

Restaurangen Freyja ligger på samma våningsplan och har likande hissande utsikt. Emma Shields ansvarar för menyn och hon har uttalat Jag vill servera okomplicerad mat av högsta kvalitet. Menyn på Freyja handlar om Sverige och våra bästa råvaror. Det är nutida mat som du blir glad av.

Jag har fortfarande till godo att testa restaurangen, då vi var där valde vi att gå vidare till en annan närliggande restaurang.

Restaurangen Tabbouli

Restaurang Tabbouli serverar libanesisk mat och ligger ett stenkast bort på Tavastgatan. Jag hade inte varit här tidigare, men förälskade mig genast i den lummiga uteserveringen kantas av blommade syrener när vi gick förbi. Uteserveringen är ganska stor, fast alla bord såg upptagna ut så gick vi in och frågade.

Tyvärr var alla bord bokade men de hade ett ledigt bord för två personer inomhus och när det blev ledig utomhus skulle vi få flytta ut. Detta tackade vi självklart ja till och vi fick flytta utomhus redan innan drickan serverades.

Tabbouli har ett stort antal mezerätter på sin meny, men också två avsmakningsmenyer. Vi beställde var sin av den lilla menyn, med varma och kalla meze, för 395 kronor. Först kom de kalla rätterna, där alla mina favoritröror ingick, dvs kikärtsröran hoummus, auberginröran moutabbal, den avrunna yoghurten labneh, mhammara med paprika, strödbröd och valnötter samt kycklingsröra med sesam. Utöver detta kom också persiljesalladen tabbouli och vinbladsdolmar.

Nästa servering var de varma smårätterna, med skivad friterad potatis med koriander, chili, vitlök och citron, ett fat med två sorters piroger, mozarellasticks och falafel. Vid sidan om detta kycklingvingar, räkor och haloumi.  

Som alltid är det mer mat än vad man har plats för i en libanesisk avsmakningsmeny. Det finns också stora avsmakningsmenyn, där grillad kyckling och lam ingår, för 495 kronor. Även om en libanesisk avsmakningsmeny alltid består av mer mat än vad jag kan äta så är de generellt mycket prisvärda i förhållande till att beställa separata mezerätter och jag gillar att smaka på många röror och rätter.

Mina tre absoluta libanesiska favoriter är moutabbal/babaganousch, mhammara och kycklingröran med sesam. Alla tre var med och föll mig på läppen, så jag var glad. Det jag inte gillade så mycket med Tabboulis avsmakningsmeny var att först serverades alla kalla rätter, och sedan alla varma. Jag föredrar att äta rörorna tillsammans med den varma maten, inte alla röror först.

Läs mer: Restauranger i Stockholm


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelRestaurang Chez Jolie i Stockholm
Nästa artikelGraffiti Alley i Toronto

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here