I går var det midsommarafton och jag firade dagen på Fjäderholmarna med två väninnor. Maxime firade med sin pappa på familjens landställe i Sörmland.

Fjäderholmarna markandsför sig själv som ”Stockholma närmaste skärgårdsö”, och det stämmer verkligen. Det tar ca 20 minuter med båt från antingen Slussen eller Nybrokajen, varav 17 av minuterna är i snigelfart innan man har passerat Djurgården.

Vi hade bokat bord på Rökeriet, men åkte ut lite tidigare för att gå omkring lite. Och det är ju så fint på Fjäderholmarna; alltid lika trevligt att komma ut dit. Båtbiljetten kostar 110 kr för tur-retur och 80 kr för enkel, så det är tur-retur som gäller.

Strandvägen från vattnet

Glasskiosken där det alltid är 50 meter kö. På något konstigt vänster var det inte 50 meter kö på midsommar,
och jag kunde köpa en glass. Den var god, men inte så god att jag fattar varför detta stället har längre kö än alla
andra glasställen på ön har tillsammans

En giagantisk fia med knuff-bräda

Gäddor

Handverkslängan där det bla finns en glasbutik

En ankmamma och henens tio ankungar

På Rökeriet fick vi ett helt perfekt bord ute vid vattnet. Det finns alltid en a la carte-meny där en varmrätt kostar från 150 till 250 kronor, men på midsommar hade de också buffé. Självklart valde vi bufféen där all klassisk midsommarmat ingick; det fanns lite roliga sillvarienter som hjortron-sill, lax, strömning, makrill m.m., men det fanns också chilli-kyckling, prosciutto och flera goda röror och sallader. Och till efterrätt fanns färsk frukt, små chokladtartletter m.m.

Det var faktiskt så bra och vi var så nöjda att vi satt där från kl 15 till solen gick ner vid 20 och det började bli kallt.

Lotta och Viveca

Rökeriet ligger precis där båterna lägger till, och det finns en restaurangdel och en cafédel. Vi åt i går i restaurangdelen, och i denna kan man sitta både utomhus och inomhus. I cafédelen kan man endast sitta utomhus. Här får man själv gå in och beställa maten, og de serverar stora baguetter med räkor eller varmrökt laks eller rökta räkor. Jag har bara testat laxen eller räkorna och båda kostar 35-40 kronor om jag inte minns fel. Sen kan man köpa till en god potatissallad för 20-30 kr och smör och bröd. Smakar jättegott och är verkligen prisvärt. Caféet serverar också vin.
Föregående artikelKunta Kinte Island och Juffureh i Gambia
Nästa artikelPrag

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here