Bakom den lokala marknaden ligger plåtskulen där de flesta vi träffade bodde, dvs de som sålde varor på marknaden, körde taxi eller jobbade på vår resort. Och längst inne i detta område finns krokodilparken där Charlie och hans kompisar bor. Charlie är ett populärt utflyktsmål, men de flesta turister tar en taxi genom plåtskulen direkt till krokodilfarmen. Eftersom vi bodde så nära valde vi att gå genom kåkstaden. En kåkstad är precis så fattigt som det låter; det är jordgolv och korrelerad plåt till tak. Ofta bara ett rum för hela familjen, och det finns ofta ingen el. Det finns självklart inget avlopp; avloppsvattnet rinner i stället i diket mellan vägarna och husen och man får hoppa över eller gå på något plank för att komma till husen. Och det stinker i vissa områden. Som fan. Helt olidligt. Vi vågade inte hålla oss för näsan så vi fick hålla andan och mer eller mindre springa. Och denna stank bor och sover många i.

Även om de flesta inte har el hemma så har alla mobiltelefoner (och ofta flera; en för varje leverantör eftersom det är dyrt att ringa mellan olika leverantörer). Jag var självklart tvungen att fråga hur de laddade, och det gjorde de på offentliga eluttag mitt i kåkstaden. Eller på jobbet. En genomsnittlig lön för de som jobbar på resorterna var för övrigt 2007 ca 1200 kronor per månad.

Väl framme i krokodilparken gick vi omkring lite och såg lite på de gigantiska träden som fanns innan vi gick för att klappa den tama krokodilen Charlie. Charlie är kändisen här, men han har massa kompisar han bor med. Man får klappa Charlie medan en man står och vaktar honom. Sen när man ska gå från Charlie mot utgången så ligger det krokodiler överallt på gångstigen och man har inget annat val än att kliva över dem eller att gå förbi en meter från gapet. Men jag gissar att antingen fick Charlie och hans kompisar så mycket mat att de inte var hungriga och aldrig gick loss på turisterna eller så var de drogade. Gissar kanske på det senare eftersom man göder väl inte krokodilerna för fullt när människorna går omkring hungriga.

Föregående artikelPortofino och Sta Margherita i Italien
Nästa artikelMunnar i Indien

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here