Ving har charterresor till Gambia, och Maxime och jag åkte dit två veckor under oktober 2007. Resan var ett resultat av att Maxime blev sjuk när vi var i Grekland samma sommar och ersättningen från försäkringsbolaget blev snabbt till en ny resa.
Gambia är ett pyttelitet land på Afrikas västkust. Det ligger som en mask inbäddad i Senegal längs Gambia-floden med en ganska liten kusträmsa. Landet är så litet att det inte brukar synas på de vanliga världskartorna. Gambia är ett av Afrikas fattigaste länder, de har inga egna naturresurser som olja, diamanter, trävirke eller annat. De har inte några djur att räkna med utöver fåglar. Och personligen tycker jag att fåglar är riktigt tråkiga djur. Gambias största tillgång är turisterna, och det är inte jättemånga av dem. Vilket för oss är ganska bra, men inte riktigt för Gambia…
Huvudstaden heter Banjul, och resorterna ligger några mil utanför Banjuls centrum. Den lilla kustremsan som utgör största turistområdet är uppdelat på tre områden. I norr ligger Bakau, sen kommer Kotu och sen Kololi. Det tar fem till tio minuter mellan varje område med bil.
Bakau består av en handfull resorter, lika många restauranger, ett växlingskontor och en supermarknad och det var här vi bodde på Sunbeach resort. Bakau har också krokodilen Charlie som vi återkommer till i eget inlägg.
Precis utanför resorterna ligger den lokala marknaden. Alla säljer det samma; strandväskor, souvenirer och annat skräp och ofta är hela familjen där och det är inte ovanligt att någon ligger och sover i stället för att sälja.

Den här mannen låg nästan alltid och sov blant sina trummor

Av de restauranger vi minns så låg det ett lokalt ställe precis utanför Sunbeach; Mr Bass Bandula Garden. Här serverades också lokal mat; olika grytor oftast gjort på kyckling eller fick tillsammans med ris, hirs eller majs, och alla var riktigt goda. Tyvärr så fanns det inte så många andra restauranger som serverade lokal mat just i Bakau.

Maxime sittande på Bendula Garden

Det lokala ölet heter JulBrew och var helt ok
Förbi marknaden låg i en korsning en kines som inte såg ut att ha särskilt god mat, men som vi mot slutet testade i alla fall. Det var inte jättegott, men helt ok. Sen kom en till restaurang där de hade musik utomhus som hade god mat och efter denna igen en restaurang där de hade riktig god mat. Jag har för mig att det var ett engelskt par som drev denna, och det var särskilt en kycklingfilé fylld med ost och inlindat i bacon som satte spår hos mig i alla fall.
Kotu påminde lite om Bakau. Några utspridda hotell, några restauranger och inte mycket mer. Om Bakau är et vägkryss med några hotell och restsuranger så är Kotu en rak väg med några hotell och restauranger. Vi åkte några dagar till Kombo resort här för att bada; bara som avväxling till vår resort.
Kololi ligger längst syd av de ”stora” turistområden, och detta är också området med mest aktivitet och något i närheten av ett centrum. Det fanns en gata där det låg några restauranger och affärer sida vid sida. Det gick mao att strosa omkring lite innan och efter middag. I Kololi ligger också hotellet Senegambia som är Gambias mest kända hotell, men det är nu lite halvslitet. Men väl värt pengarna sa de vi pratade med som bodde där.
Om jag skulle valt om så skulle jag i stället för Bakau valt att bo i Kololi där det händer mer. Och nu menar jag egentligen mer än ingenting.

Här finns inlägget om Gambia II

Föregående artikelÖrundtur Koh Samui II
Nästa artikelEkebergrestauranten i Oslo

4 KOMMENTARER

 1. Hej och Tack för en väldigt intressant blogg som ni skriver. Kom in på den via 4000 mils blogg, som i sin tur hittades hos Helena Peter/FreedomTravel., någonting sådant. Det är alltid roligt hur man hamnar inne på olika bloggar, som i sin tur kan ge fina möten.
  Har nu varit inne o läst lite här och där. Zimbabwe var roligt att läsa om, då jag själv har bott där ett tag. Och nu Gambia, där var vi i november 2019, alltså ett bra tag efter att ni varit där. Roligt att upptäcka att det är likadana utflykter som ni gjorde och som fanns att göra när vi var där. Kanske att uppläggen har ändras men annars så åkte vi också jeep och båt uppför floden till Georgetown. Besökte även aporna, däremot avstod vi krokodilerna. Skulle mer än gärna åka tillbaka när resebyråerna öppnar upp för resandet dit.
  Ha det fint i resandet.

  • Hej! Vad roligt att du har hittat hit. 😀 Jag menar jag har läst någonstans att Ving började flyga till Gambia redan på 60- eller 70-talet, så de har nog ett beprövat koncept för sina utflykter. Men det gör de ju absolut inte sämre. Jag brukar då och då kika på att åka tillbaka till Gambia, ofta är sista minuten dit väldigt billigt. För några år sedan var det nära att boka kombinationen Gambia och Senegal med Ving, men på målstrecket blev det Mexiko i stället. Som också var väldigt bra.

   Jag skriver förresten detta från en kritvit strand i Kenya, så om du gillar Afrika kan du snart läsa om safari och strand i Kenya.

   • Jo Afrika ligger mig lite varmt om hjärtat om man så säger. Har även bott ett tag i Liberia och ev blir det en resa tillbaka dit men det är än så länge på tidigt planeringstadium. Det är förstås inte mycket som är sig likt där efter inbördeskriget. Men där fanns de mest fantastiska stränder jag någonsin sett, bara vi och det inhemska folket.
    Kenya har vi inte besökt, däremot Tanzania. Visst är det härligt med safari, det är också något jag skulle vilja göra igen. Du får ta ett extra dopp i Indiska Oceanen åt mig hihihi. Njut och ha det gott.

    • Lovar ta ett extra dopp åt dig i morgon! Som också är sista dagen, åker på kvällen.

     Vad roligt att du har bott i Liberia, jag kikar mer och mer på både Ghana, Togo, Benin och övriga grannländer som Elfenbenskusten. Men fortfarande extremt mycket på planeringsstadiet, jag vet inte ens vilka av dessa länder som kan besökas nu. Önskar också se flera länder samtidigt, men varken flyga mellan alla, köra själv eller åka på en budget overlandresa.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here