I dag hade jag ett ärende i Farsta och på väg in till stan igen passade jag på att hoppa av tunnelbanan vid Skogskyrkogården. Tyvärr hade inte hjärnan riktigt lyckats koppla ihop att Farsta och Skogskyrkogården är en bra kombo, så jag hade inte med kameran. Men jag fotade så ivrigt med iPhonen att batteriet till slut la av.

Skogskyrkogården står sen 1994 på UNESCO:s världsarvslista och det är väldigt-väldigt-väldigt fint där. Vacker natur med kullar och höjdskillander och en fantastisk arkitektur från 1920 och 1930-talet. Skogskrematoriet måste vara något av det finaste som byggdes under funkisen i Stockholm.

Här följer en bildbomb av inte helt toppen-kvalitet. Men jag känner att jag måste tillbaka senare med kameran och när träden har slagit ut och gräset är grönt, så problemet med dåliga bilder löser väl egentligen sig själv.

Skogskrematoriet ritades av Gunnar Asplund och stod färdigt 1940 och här ser man tydligt att funkisen har slagit genom i Sverige. I utomhusrummet finns en fantastisk staty där personerna sträcker sig mot solen genom ett hål i taket samt en vacker och majestätisk port in i kapellet som reflekterar landskapet som jag inte lyckades fånga med iPhonen


Trons kapell och Hoppets kapell är hopbyggda med Heliga korsets kapell. Kapellen är ganska ordinarie
men gravplatserna i anslutning till kapellen är väldigt fint utfomade

Skogakapellet ritades av Gunnar Asplund och stod färdigt 1920

Skogskapellets kistförvarning har utformats likt en jordkällare

Det som i dag är Visitors Center ritades ursprungligen som ekonomibyggnader

Uppståndelsekapellet ritades av Sigurd Lewerentz i klassisk tempelarkitektur
och stod färdigt 1920. Byggnaden ligger i slutat av vägen kallat Sju brunnars stig.

Många brukar säga att de är dåliga på att turista i den egna staden. Jag tycker tvärt om att jag är ganska bra på att göra det!
Föregående artikelBeach Garden Resort på Langkawi
Nästa artikelSkybar i NY – Sky Room

1 KOMMENTAR

  1. Tack för tipset! Jag tycker jag är ganska bra på att hitta pärlor och bra utflyktsmål i Stockholm, men jag måste erkänna att jag aldrig varit på Skogskyrkogården. Får bli en punkt på min lista…

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here