Piazza Navona är väl Roms turistfälla nummer ett och en plats jag gärna undviker. På något sätt som jag inte kan förklara så gillar jag Fontani di Trevi, Pantheon och Spanska trappan, där det är minst lika många turister, men på Piazza Navona finns det i tillägg svindyra turistanpassade restauranger och en massa konstnärer och musikanter med turister som målgrupp som gör att jag inte trivs där. Men eftersom båda Lotta och Viveca var i Rom för första gången så blev det en sväng i alla fall. 

Dock gillar jag de tre fontänerna på piazzan; den stora och centrala Fontana dei Quattro Fiumi (fyra älvar) gjord av den kända Rom-konstnären Bernini under 1600-talet. Placerad på Piazza Navonas norra del är statyn Fontana del Nettuno (Neptun) och på södra delen Fontana del Moro (boende i Marocko under antiken).

Om man skulle drabbas av akut blodsockerfall vid piazza Navona och måste äta på en gång så rekommenderas det att skippa restaurangerna vid piazzan och i stället gå in Via di Millina Tor som går in klockan nio från torget, precis ovanför mastodonkyrkan Chiesa di Sant’Agnese in Agone. Här finns det mysiga små restauranger med god mat.

Piazza Navona Rom
Fontana dei Quattro Fiumi med kyrkan Chiesa di Sant’Agnese in Agone i bakgrunden

Piazza Navona Rom
Detalj från Fontana dei Quattro Fiumi. Varje älv symboliseras av en man men det är lite svårt att tolka symboliken 

Piazza Navona Rom

Piazza Navona Rom
Fontana del Nettuno, som städades just när vi var där
Föregående artikelLofoten – Vackrast natur i Norge?
Nästa artikelPont Alexandre III, Le Grand Palais och Le Petit Palais

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here