Och vi fortsätter med ytterligare pittoresk skandinavisk natur!

I går var min väninna Mija och jag på en dagstur på Göta kanal. Vi åkte med båten Wasa Lejon som dagligen går från Bergs slussar, utanför Linköping, till Borensberg, vid sjön Boren och inte så långt från Motala. Båten avgår kl 10:00 och är tillbaka igen kl 17:30, då ingår en halvtimmes stopp vid Borensberg.

Sträckan Bergs slussar till Borensberg räknas som den vackraste på Göta kanal och den omfattar nio slussar och två akvedukter. Höjdskillnaden mellan kanalens högsta punkt och Östersjön/Västerhavet är 91,8 meter. Man börjar direkt slussa upp genom två dubbelslussar från Berg och jag tyckte detta var riktigt roligt och sprang mellan fören och akter för att få med alla detaljer och fotade som en galning. Mija som har mer båtvana än jag satt lugnt på däck och solade.

Utöver slussarna så finns det ett flertal rullbroar över kanalen och vid varje sluss och bro finns ett boende med namnet på slussen eller bron på huset där sluss- eller brovakten tidigare bodde. Utöver detta finns också säterier, gårdar och kyrkor att beskåda.

När man kommer ombord så visas man till det bord i restaurangen som man har fått tilldelat, antingen på övre eller nedre däck. Det finns två förrätter, fyra-fem varmrätter samt några efterrätter att välja mellan och restaurangen har också fullständiga rättigheter. Om man vill sitta ute kan man ta ett av borden på soldäck. En servering kl 12:15 och nästa kl 15:15 och vi gillade att det var restaurangkänsla ombord. Det finns också ett café som säljer kulglass, läsk och varmkorv mm på soldäck. Allt till helt ok priser.

Det var väldigt fint längs Göta kanal och både Mija och jag njöt verkligen av turen, vyerna och vädret. Bergs slussar ligger bara några minuter från E4 nära Linköping och det tog ganska exakt två timmar att köra från centrala Stockholm till Berg. När vi först var i krokarna så passade vi på att stanna till vid Vreta klosters kyrka som ligger runt knuten för Bergs slussar.

Göta kanal
Vår båt Wasa Lejon

Göta kanal
Nyfikna resenärer på soldäck precis efter att vi har slussar upp vid Berg

Göta kanal Bergs slussar
Vi håller på att slussa upp från Berg

Göta kanal

Göta kanal
Vi såg ganska så många både får och kor längs kanalen. Lantligt värre!

Göta kanal

Göta kanal
Vi slussar ner till Bergs slussar på vägen tillbaka

  

Göta kanal
Lunch på nedre däck

Göta kanal

Göta kanal Göta hotell
Göta hotell ligger näta Borensberg och såg mycket trevligt ut. Tydligen har de en White Guide-listad restaurang

Göta kanal

Vreta klosters kyrka

Vår resa var sponsrad av rederiet Royal Stockholm Cruise Line. En resa Bergs slussar till Borensberg och tillbaka kostar ca 500 kronor; mat och dryck tillkommer. Absolut värt investeringen.
Föregående artikelBergensbanan
Nästa artikelLysöen i Bergen – En konstnärsvilla

4 KOMMENTARER

  1. Otroligt fint ser det ut! Så där typiskt idylliskt och gulligt svenskt. Jag har alltid velat åka en sträcka på Göta Kanal men det närmsta jag kommit är att äta glass vid kanten. Men det har i alla fall blivit av massa gånger. Hi, hi! Kanske en båttur måste bli nästa gång. 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here