Jag har tidigare skrivit om Bergensbanan men en bra grej kan inte upprepas för ofta. 

Mamma Brit, syster/moster Christiane, Maxime och jag lämnade Oslo med Bergensbanan kl 06:43 på morgonen och ca kl 12:15 var vi på Myrdal station och bytte till Flåmsbanan (eget inlägg om denna kommer senare). 

Begensbanan har innan den kommer till Myrdal passerat högfjällspalattån Hardangervidda där högsta nivån är 1237 meter över havet. Stationen Finse är den högst belägna på 1222 meter över havet. Trädgränsen går vid ca 1000 meter just i detta området och man märker tydligt på landskapet när man kommer upp på högfjället. Utöver att man i juli ser snö då……

Bergensbanan har kalkylerad tid i schemat för stopp på de mest intressanta stationerna så man kan hoppa av och fota. Eller köpa en nygräddad våffla. Se bara till att boka platser på vänstra sida i vagnen på sträckan Oslo till Bergen och högra sidan på returresan för att kunna skåda Hardangervidda på bästa sätt. Fast precis innan Myrdal station så vill man se korta glimt av vackra Flåmsdalen på högra sida mellan tunnlarna. De två första timmarna från Oslo är bara tråkiga förorter så då går det bra att sova. 

Ganska tidigt av resan och vi är på 300-500 meter över havet.

Bergensbanan

Bergensbanan

Bergensbanan
Haugastöl station ligger på 988 meter över havet och trädgränsen har nu passerats.

Bergensbanan Haugastöl

Bergensbanan Haugastöl
Från perrongen på Haugastöl station

Bergensbanan Haugastöl

Bergensbanan
Finse station är den högst belägna på hela Bergensbanan.

Bergensbanan Finse
Finse station på 1222 meter över havet

Bergensbanan Finse
Snö i juli….

Bergensbanan Finse
Landskapet är kargt och naket

Bergensbanan Finse
Hotellet vid Finse station har en järnvägsvagn som passage mellan byggnaderna
Bergensbanan
Från tågfönstret mellan Hallingskeid och Myrdal stationer
Föregående artikelVideo från Flöibanan
Nästa artikelGöta kanal

2 KOMMENTARER

  1. Uvanlig vakkert, og fasinerande at man på seks timer kan ta seg opp over 1200 meter till höyfjellet for så å ta seg ned igjen til havsnivå. Flåmsbanen komem rom ikke så värst lenge!

  2. Hardangervidda er et av mine favorittområder og jeg er enig at det er en veldig vakker togtur… Jeg har alltid hoppet av på Finse (fra Oslo), men har veldig lyst til å ta Flåmsbanen! Den er jo kåret til en av verdens vakreste togreiser! Gleder meg til å lese om den!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here