Lysöen var den norska violinisten Ole Bulls sommarbostad utanför Bergen. Ole Bull köpte Lysöen som helhet och åren 1872 och 1873 restes villan. Vid denna tidpunkten bodde Ole Bull permanent i Boston med sin unga fru och deras dotter. För besök behövde de ett sommarställe i Norge.

Villan med ekonomibyggnader ligger på ön östra sidan och på ön. I övrigt finns promenadstigar i den bergiga terrängen samt ett flertal badplatser. Tyvärr blev det inte mycket till att promenera omkring på ön för min mamma och mig. Precis när vi klev på båten till ön började det regna spik åt alla håll.

Lysöen - Bergen - Norge-7

Villan på Lysöen

Musikrummet upptar stora delar av övervåningen. Rummet är klädd i klassisk norsk furu med en tydlig inspiration från de norska stavkyrkorna. Det ges konserter här varje vecka under sommarhalvåret. Utsikten från musikrummet är verkligen hänförande. Både mot den sidan som vetter ut mot vattnet och den sidan som vetter in mot skogen på ön.

I ena hörnet av musikrummet står en speciell flagga. Under åren Ole Bull bodde på Lysöen så var Norge i union med Sverige. Den norska unionsflaggan hade en svensk flagga i ena hörnet. Den svenska versionen av unionsfallen hade en norsk lite flagga i hörnet. Eftersom Ole Bull var norrman bofast i USA med landsställe i Norge så fick hans amerikanska vänner specialtillverkat en norsk-amerikansk flagga som gavs i present.

Lysöen - Bergen - Norge-6 Lysöen - Bergen - Norge-2

Att ta sig till Lysöen

Lysöen är helt unik i norsk byggnadshistoria. Då jag av en tillfällighet kom över en bild några veckor innan den redan inplanerade Bergen-turen så var det givet att göra en utflykt. För att komma dit får man åka buss en timma från centrala Bergen och sen åka en kort båtfärd mellan fastlandet och Lysöen. Även om det är långt att åka så var resan absolut värt mödan.

Lysöen - Bergen - Norge-3 Lysöen - Bergen - Norge-5 Lysöen - Bergen - Norge-4

Min mamma och jag besökte kyrkan på en heldagsutflykt tillsammans med Fantoft stavkyrka och Troldhaugen, som båda låg på väg tillbaka mot Bergen.

Denna delen av resan var sponsrad av Visit Bergen.

Föregående artikelGöta kanal
Nästa artikelFantoft stavkyrka i Bergen – Norge

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here