Under medeltiden var stavverk den rådande tekniken att använda för att bygga norska kyrkor. Stavverk är en historisk byggnadsteknik med stående plankor mellan bärande ramverk. Utöver att alla stavkyrkor har just stående plank strukna med tjära som ger dem en mörkbrun färg, så har många ornament i form av drakar på taken och utskurna band i norrön stil utan bibliska kopplingar.

Under medeltiden antas det att ha funnits ca 1000 stavkyrkor endast i Norge. I dag finns det 28 stycken kvar i Norge samt en i Sverige; Hedareds stavkyrka i Borås.

Fantoft stavkyrka - Bergen - Norge-1

Fantoft stavkyrka

Fantoft stavkyrka ligger i Bergens kommun, men uppfördes år 1150 som Fortum kyrka i Sogn kommun. År 1883 flyttades den till Fantoft i Bergen och fick namn efter nya orten.

Fantoft stavkyrka brändes ner i juni 1992. Den ökända norska satanisten, rasisten, nazisten, mördaren och black metall-musikern Varg Vikernes, också känt som Greven, har i media erkänt att ha bränt ner kyrkan. Beroende på oense i skuldfrågan mellan nämndemännen och juristdomarna under rättssaken så dömdes han aldrig för denna branden. Han dömdes i stället till 21 års fängelse (lagens strängaste straff i Norge) för mordet på sin bandkollega (!) och tre andra kyrkobränder. Eftersom han redan hade dömts till strängaste straffet så överklagades aldrig den friande domen för Fantoft stavkyrka.

Fantoft stavkyrka - Bergen - Norge-2

Fantoft stavkyrka var när den brändes ner, och är fortfarande, i privat ägo. Det beslutades omedelbart att bygga upp kyrkan igen som en kopia av den ursprungliga. I 1997 invigdes den återuppbyggda stavkyrka, finansierad av ägarfamiljen.

Att besöka en stavkyrka är något som rekommenderas om du är i Norge och har möjligheten. Ett unikt stycke byggnadsteknik som inte finns någon annanstans i världen. De kvarvarande stavkyrkorna är med på UNESCO:s världsarvslista men Fantoft ströks då den brann ned.

Fantoft stavkyrka - Bergen - Norge-3 Fantoft stavkyrka - Bergen - Norge-4

Att hitta

Fantoft stavkyrka ligger ca 30 minuter med buss från centrala Bergen. Min mamma och jag besökte kyrkan på en heldagsutflykt tillsammans med Lysöen och Troldhaugen, som båda låg på väg tillbaka mot Bergen.

Denna delen av resan var sponsrad av Visit Bergen.

Föregående artikelLysöen i Bergen – En konstnärsvilla
Nästa artikelEdvard Griegs hem Troldhaugen i Bergen

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here