Troldhaugen var den norska komponisten Edvard Griegs hem i Bergen och är i dag museum. Edward Grieg levde 1843 till 1907 och var en av Norges största kompositörer. Mest känt är hans verk I bergakungens hall från Henrik Ibsens pjäs Peer Gynt.

Troldhaugen - Bergen - Norge-4

Troldhaugens arkitektur

Troldhaugen består av bostaden som Edvard Grieg med fru och barn bodde i samt hans skrivarstuga vid vattnet och parets gravplats. Själva bostaden är en ganska ståtlig byggnad från förra sekelskiftet som det också är möjligt att gå in i men tyvärr var fasaden under renovering när vi gjorde vårt besök.

Mest idylliskt är den lilla röda skrivarstugan nere vid vattnet och trapporna ner till denna från bostadshuset. Det är inte alls svårt att föreställa sig Grieg sittande här inne; med en penna i handen, nothäftet framför sig och blicken vilande mot det dimmiga vattnet för att hämta inspiration.

Troldhaugen - Bergen - Norge-1

Utöver de ursprungliga byggnaderna finns ett museum samt konsertsalen Troldsalen uppförda 1985. Båda de nyare byggnaderna har en intressant arkitektur som smälter bra in i naturen bland de befintliga byggnaderna. I Troldsalen bedrives en omfattande konsertverksamhet året om med över 300 konserter under förra året, huvudsakligen klassisk musik.

Det finns också trappor som leder ner mot en annan stig till vattnet. Här finns en brygga och en bit bort hittas gravplatsen där Edvard Grieg och hans fru ligger begravd. Bakom en enkel minnesplakett fäst i berget finns urnorna med deras aska.

Omgivningen består av en sago- och trollaktig skog som omger byggnaderna och som gissningsvis har gett namn till stället.

Troldhaugen - Bergen - Norge-5 Troldhaugen - Bergen - Norge-3

Att ta sig hit

Troldhaugen ligger ca 30 minuter med buss från centrala Bergen. Min mamma och jag besökte kyrkan på en heldagsutflykt tillsammans till Lysöen där vi besökte Troldhaugen och Fantoft stavkyrka på väg tillbaka mot Bergen.

Denna delen av resan var sponsrad av Visit Bergen.

Föregående artikelFantoft stavkyrka i Bergen – Norge
Nästa artikelSintras bästa utflyktsmål

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here