Alla som har följt Ladies Abroad några månader har nog fattat att jag blev riktigt bergtagen av orten Sintra utanför Lissabon. De flesta väljer att besöka orten på en dagsutflykt från Lissabon men jag spenderade två nätter där, dvs en hel dag och två halva dagar. Vilket var precis lagom för att få med sig allt jag önskade se utan att stressa.

Jag var ganska påläst innan jag åkte och visste vad jag önskade se. Det finns två lokala busslinjer, 434 och 435, som man kan åka till alla palatsen med för någon euro eller två. Till Cabo da Roca går det att åka med buss 403 eller 503. Till Capuchos går det ingen lokal buss, enda sättet att ta sig dit är med hop on-hop off bussen eller bil/taxi.

Nedan finns en lista över hur jag rangerar de ställen jag valde att besöka. Pena palatset hade jag länge önskat besöka och hade höga förväntningar till, dock var det faktiskt Quinta da Regaleira (som jag inte visste så mycket annat om än att det var värt att se) som slog mig mest med häpnad och som kniper förstaplatsen. 

  1. Quinta da Regaleira – som att vara i Sagan om Ringen under gotiken
  2. Pena palats – som att vara i Törnrosa
  3. Capuchos kloster – stämningsfullt och ödsligt. Minus för ganska svårtillgängligt men plus för mindre turister beroende på just svårtillgängligheten
  4. Sintra palats – intressant renässanspalats mitt i Sintra. Plus för läget, det är bara att släntra förbi och sällan kö
  5. Monserrate palats – vackert renoverat barockinspirerat sommarpalats men hamnar lite i skuggan av de finare palatsen. Trädgården låter mer spännande på pappret än vad den är
  6. Moorish slott – en besvikelse av en ruinhög på en höjd över Sintra. Pyttelitet plus för utsikten över centrala Sintra
  7. Cabo da Roca – vacker vy över klipporna i vattnet, men i övrigt inget utöver ett nonument. För långt från Sintra för att det är värt utflykten.

För den som är i Sintra på dagtur så rekommenderas först Pena palatset och sen Quinta da Regaleira. Till Pena måste man åka buss eller taxi även om det inte ser långt ut på kartan eftersom höjdskillnaden är ganska rejäl, till Regaleira är det 10-15 minuters promenad från centrala Sintra. Strosa sen runt i Sintras historiska stadskärna och besök Sintra palats om det blir tid över. Pena är ganska populärt, så börja gärna tidigt, jag åkte dit med första 434-bussen kl 9.15 och det kändes som ett bra val eftersom köerna redan var långa när jag lämnade palatset strax innan lunch.

Det går att köpa biljetter till alla palatsen/slottet/klostret, med undantag av Regaleira, på alla palatsen och ju fler biljetter man köper samtidigt ju mer rabatt får man. På Pena är biljettköerna låååååånga mitt på dagen så det är smart att köpa biljetterna på Sintra palatset innan man åker.

Nedan bjuder jag på flera bilder från Sintras historiska stadskärna.

Föregående artikelEdvard Griegs hem Troldhaugen i Bergen
Nästa artikelBergen i sol! – Våra bästa tips

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here