Holyrood Palace är den brittiska monarkens officiella residens när hon besöker Skottland, vilket hon gör en vecka i början av varje sommar. Då spärras hela palatset av i två veckor och min mamma och jag hade turen att vara i Edinburgh bara tre dagar innan slottet stängdes i juni i år, och bra var detta eftersom Holyrood blev min favorit i den skotska huvudstaden.

Royal Mile är huvudgatan i den historiska delen av Edinburgh som kallas Old Town. Royal Mile börjar vid Edinburgh Castle och avslutas i Holyrood Palace. Palatset uppfördes huvudsakligen under 1670-talet under den barocka stilepoken men ger exteriört ett mer medeltida intryck med slät natursten och runda torn.

Palatsets huvudingång bakom den stora fontänen

 

Innergårdens arkitektur vittnar mer tydligt om den barocka stilepoken

 

Hans och Greta-hus i palatsets trädgård

 

Fontänen på platsen framför palatset


Holyrood är dock mest känt för att det var här Maria Stuart, som är mest känt i Storbritannien under namnet Mary, Queen of Scots, bodde med sin andra make Lord Darnley. Lorden var mycket svartsjuk och lät mörda fruns sekreterare, och favorit, Rizzo medans den gravida Maria låg fastspänd i grannrummet. En skylt i grannrummet visar var Rizzo förblödde på golvet.

Maria Stuarts sovrum

 

Ingångsportalen

Ruinen efter kyrkan Holyrood Abbey

På baksidan var palatset hopbyggd med en Holyrood Abbey som numera är en mycket vacker ruin. De vackra spröjsade fönstren avtecknar sig mycket effektfullt mot den blå himlen i bakgrunden.

Från kyrkan fortsätter turen ut i den idylliska trädgården. Här bjuds man på färgglada blommor, promenadstigar, statyer, ett gulligt lita hus och utsikt mor höjden Arthur´s Seat.

Scones-torn på palatsets fik

 

Höjden Arthur´s Seat i bakgrunden. Vad som i Edinburgh kallas en utmaning att bestiga
men som norskan i mig vill kalla en liten kulle

 

Detalj från fontänen

Föregående artikelSoller by och det lilla trätåget – Mallorca
Nästa artikelVi gästbloggar hos Resia om tempel i Kambodja

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here