En dagsutflykt till Soller och Puerto del Soller på Mallorcas utflykt är obligatoriskt om du besöker Palma stad. Tågsträckan mellan Palma och Soller öppnades 1912 och vagnerna är av den ståtliga gammaldagsa sorten med teak på både utsidan och insidan samt mässing och lädersäten.

Sollertåget har en egen liten station et stenkast från Palmas stora underjordiska tågstation. Efter att ha köpt en tur och returbiljett som också omfattar spårvagnen till  Puerto del Soller så klev vi in i en av de mittre små teakvagnarna. Vårt sällskap om fyra kom precis i tid för att kapa de sista två dubbelsäten bakom varandra på vänstra sidan mittgången i färdriktningen. Google berättar att det är viktigt att sitta på vänstersidan för att få finaste utsikten.

På stationen i Palma

Tågresan mellan Palma och Soller tar drygt en timme. När tåget lämnar stationen så kör det bland bilarna på Palmas trafikerade gator kantad av stadsbebyggelse men det tar inte många minuterna innan vi har förflyttat ut ut på landet. Och mycket riktigt; utsikten från fönstren på tågets vänstra sida är magnifik. Grön och frodig natur med ett och annat hus. Och i bakgrunden de fantastiskt vackra bergen.

Soller från Mirador des Punjol d´En Banya

En av många citrusodlingar när vi började närma oss Soller

Efter ett tag börjar vi märka stigningen och farten minskas; vi ska ju ta oss över de fantastiska bergen och ner mot Mallorcas västra kust. Inom loppet av den 27 kilometer långa resan så passerar tåget genom inte mindre än 13 tunnlar, några bara några meter medan andra är flera kilometer långa. 

Plötsligt är sevärdheterna på högra sidan i stället och sällskapet panikar lite och tar oss till utomhusplattformen längst fram i vagnen för att se ordentligt. Men efter bara någon minut stannar tåget vid utkikspunkten Mirador des Pujol d´En Banya och vi kan lämna tåget och andras ut! Från Mirador des Pujol d´En Banya har vi utsikt över den vackra dalgången där Soller by ligger. Alla turister turas om att fota varandra framför utsikten och vi hör hela tiden fraserna Oh, so beautiful, Oh, so schön, Oh, si belle samt ett och annat Åh, så vackert.

Inte länge efter att vi har lämnat Mirador des Pujol d´En Banya så blir det igen tätare mellan husen och vi stannar i Soller. Vi kliver av tåget, stannar till och super in atmosfären och går nerför stationstrappan samtidigt som vi vrider huvudet åt alla håll för att spana in byn. Plötsligt är det något som tutar högt och hetsigt inte alldeles för långt bort och mot oss kommer språvagnen som går mellan Soller by och hamnen Puerto del Soller. Efter en mycket kort rådslagning bestämmer vi oss för att ta en senare spårvagn och först njuta av Soller.

Utsikten från Soller tågstation
Spårvagnen på väg över Soller torg
Soller erbjuder ett torg omgiven av vackra fasader och en storslagen kyrka, samt en liten shoppinggata som verkade sälja mest turistgrejer. Stora delar av torget är täckt av uteserveringar och mitt igenom mängden av alla bord och besökare kör spårvagnen. Stora som små tyckte det var lika roligt varje gång den passerade och delade torget i två och glada tillrop hördes igen på alla språk.

Utsikt åt andra hållet från perrongen
Fasaderna vid torget

Efter att ha spanat runt och tagit en glassfika på torget så var det dags att gå till spårvagnshållplatsen för att förflytta oss till Puerto del Soller och havet. Det kommer upp separat inlägg därifrån senare.
Föregående artikelTidsmissar – Att missa ett plan eller åtta
Nästa artikelPalatset Holyrood i Edinburgh

2 KOMMENTARER

  1. Då har du ju en ursäkt att åka tillbaka till Palma. Jag skulle gärna ha en ursäkt för att åka tillbaka.

    Och japp, det var kul att ses. Hoppas det inte blir för länge till nästa Travel Massive. Och att jag är hemma då, det brukar tyvärr vara mitt största problem

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here