Palazzo Vecchio uppfördes mellan 1300-talet och 1500-talet som Florens rådhus och det ursprungliga namnet var Palazzo della Signoria efter Florens styrande organ Signoria. Till utseende fick byggnaden ett borgliknande uttryck i huggna stenblock med ett 94 meter högt torn.

På bottenvåningen, tillgängligt för alla, finns två överbyggda gårdsplan, varav den första utsmyckades av Michelangelo under andra halvan av 1400-talet. Utanför ingången står en av världens mest berömda statyer: David gjort av Michelangelo, mer än fem meter hög. Dock är den befintliga statyn en kopia; originalet flyttades redan 1873 till museet Galleria dell´Accademia för att skydda den från slitage orsakad av väder och vind.

Palazzo Vecchio Florens
Utsikten från från Uffizis terass, ovanpå Loggia dei Lanzi
Il Duomo Santa Maria del Fiore Florens fotad från Palazzo Vecchio
Il Duomo fotad mellan Palazzo Vecchios torn-tinnar
Michelangelos David
Michelangelos David-staty utanför palatsets ingång

Palazzo Vecchio är numera ett konstmuseum med mycket vacker interiör. Men det var tornet och utsikten som Viveca och jag var där för! Vi önskade perfekt utsikt till Il Doumo och hade innan besöket spanat oss fram till att om vi gick till Palazzo Vecchio innan klockan 10 på morgonen så var det ingen kö för att köpa biljetter, samt att vi skulle ha solen i ryggen om vi var vända mot katedralen. Motsol är inte vad man önskar när man är vid medelhavet under sommaren. Som sagt så gjort; strax innan klockan 10 så hade vi köpt den biljetten som endast gällde för tornet och började på trappstegen som skulle ta oss upp.

Palazzo Vecchio Florens Il Duomo Santa Maria del Fiore Florens

Loggia dei Lanzi
Loggia dei Lanzi, under Uffizis terras

Väl uppe så var utsikten ännu finare än vad vi hade förställt oss! Solen sken perfekt på Il Duomo och i fjärran såg vi Florens bebyggelse sluta och grönareal ta över. Det var också väldigt effektfullt att skåda katedralen mellan tinnarna i kreneleringen på tornets fasad och att genom ut genom alla hål i muren som  ursprungligen var gjorda för att skjuta fienden genom.

Palazzo Vecchio Florens Palazzo Vecchio Florens

Framför Palazzo Vecchio ligger torget Piazza della Signoria. På torget finns en Neptun-fontän som är ganska effektfullt upplyst kvällstid samt centralt på torget en staty av Cosimo I de´Medici på häst i full uniform.

Museet Uffizi ligger vägg i vägg med Palazzo Vecchio och under Uffizis utomhusterrass finns den öppna loggian Loggia dei Lanzi, byggd under 1300-talet, som fungerar som ett utomhus skulpturgalleri. Här står kända antika skulpturer som de två Medici-lejonen, som finns i bronskopior både på Konstakademin och på Konsthögskolan i Stockholm.

Florens
Neptunfontänen på Piazza della Signoria

Il Duomo Santa Maria del Fiore Florens

Palazzo Vecchio Florens
Palazzo Vecchio fotad från katedralen Il Duomos kupol
Palazzo Vecchio Florens
Från taket var det ursprungligen bara galler ner till marken. Nu ligger den en glasskiva på gallret men känslan är ganska otäck i alla fall

Palazzo Vecchio in Florence was raised during the 14th to 16 centuries as the city´s town hall. Today the building houses a museum, but we went there mainly to climb the 311 feet high tower to enjoy the view over the city.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelBo och plugga i Oslo
Nästa artikelJulpynt i New York!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here