Jag är född och uppvuxen i Oslo och flyttade till Stockholm för att jobba när jag var 18 år. Och nej; det var ingen kille med i bilden. Utan arbetsledighet var orsaken, men faktiskt inte min egen arbetsledighet utan andras!

När jag var 18 år så gick jag i gymnasiet i Oslo och jobbade extra på Big Burger, som var en utbrytare från Burger King som hade restauranger i Stockholm och Oslo. 1989 köpte Burger King tillbaka Big Burger, men eftersom Burger King redan hade etablerat sig i Oslo så lades min arbetsplats ned.

Holemkollen i Oslo
Holmenkollen i Oslo

Detta var 1989 och arbetslösheten var då mycket hög i Norge och lägre i Sverige. Många av mina kollegor var ett år äldre och deras plan om att jobba heltid på Big Burger efter gymnasiet gick då i knas. Allt management inom Big Burger Norge var från Sverige och flyttade tillbaka till Stockholm för att jobba för Burger King Sverige. De erbjöd mina kommande arbetslösa kollegor att flytta till Sverige och jobba på Burger King. Jag tyckte det lät så roligt att bo i Stockholm så jag beslutade att ta ett sabbatsår innan sista året i gymnasiet och följa med och jobba i Stockholm.

Oslo 17 maj
Oslo 17 maj
Finse
Finse på norska högfjället. Bilden tagen i juli

Vi var åtta personer som flyttade till Stockholm sommaren 1989. Den första personen flyttade tillbaka till Oslo efter någon vecka och när det hade gått ett år så var vi bar tre stycken kvar, och i mitt huvud fanns inga planer om att återvända till Oslo. (Till historien hör att jag efter endast tre veckor hamnade i en dispyt med en av cheferna på Burger King och fick sluta och hitta annat jobb, så det var inte hamburgarna som höll mig kvar…) Eftersom studieplanerna var olika i Oslo och Stockholm så hittade jag ingen gymnasieskola som passade mina behov och jag fick läsa in resterande kurser på Komvux som 19-åring för att få högskolebehörighet.

Prekestolen
Prekestolen nära Stavanger

Efter Komvux var det konstvetenskap på Stockholms universitet om gällde och efter att ha fått Maxime och flera år senare avslutat en master och jobbat några år, så kom jag på att det vore roligt att testa att bo i Oslo. Maxime började i högstadiet där, men vi saknade båda Stockholm och Sverige så mycket att Maxime flyttade tillbaka som 16-åring och jag beslutade att dela min tid mellan Oslo och Stockholm. Det underlättar att jag jobbar för ett svenskt försäkringsbolag som också har ett kontor i Oslo så jag kan låna skrivbord där.

Frognerseteren i Oslo
Frognerseteren i Oslo

Vad jag gillar med Norge är först och främst forsar, glaciärer, fjäll och fjordar som man hittar här och var. Naturen i Norge är helt i världsklass och jag märker när jag är utomlands är jag är svårimponerad jämfört med många andra turister.

Vigelandsparken i Oslo
Vigelandsparken i Oslo

Sen bodde Maxime igen ett år i Oslo från hon var 20 för att jobba och spara ihop pengar till att bo och studera i New York. Plötsligt var det ombytta roller i förhållande till arbetslöshet jämfört med då jag var 18 år.

Stavkyrka
Stavkyrka i Bergen

Och var vill jag med allt snack om Oslo, flytt till och från Stockholm och våra liv? Jo, vi har ingått ett samarbete med BI Norges Handelhögskola i Oslo om att publicera en video därifrån för att marknadsföra BI som utbytesland. Under kampanjen kommer en utvald student att få sitt namn presenterad över affischtavlor, posters samt både TV- och tidskriftsannonser. Men roligast; läskautomaterna på BI vill ha burkar med den utvalda studentens namn på och övriga studenter vill få pris för att uttala namnet korrekt. Påhittigt! Allt detta går att se och höra i videon i slutet av inlägget men det jag tycker inte får någon fokus i videon är all natur och kultur som Norge har att bjuda på utanför Oslo, så detta kompenserar vi med våra egna foton.

Vad som från början var tänkt som ett inlägg om Oslo och Norge som trevlig stad respektive land med en kort inledning om mig samt många foton blev till att berätta vår livshistoria. Typ. Även om texten inte blev som planerat så har vi lagt vid några bilder från olika delar av Norge som vi hoppas kan inspirera!

Inlägget är skrivet i samarbete med BI Norges Handelshögskola

Föregående artikelBanteay Srei – Det rosa kvinnotemplet i Angkor
Nästa artikelPalazzo Vecchio och Piazza della Signoria

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here