Templet Banteay Srei utanför Angkor i Kambodja är också känt under de båda namnen Det rosa templet och Kvinnotemplet. Namnet Det rosa templet har det fått för att det är gjort i rosa sandsten och när solen lyser på templet så syns tydligt den vackra färgen.

Det ursprungliga namnet var Tribhuvanamaheśvara, som betyder Store herre av den trefaldiga världen, men namnet ändrades till Banteay Srei som betyder Kvinnotemplet eller Skönhetens tempel. Och varför fick templet detta namn? Jo, templets ristningar är så vackra och djupt skurna att de ger intryck av att vara tredimensionella. Sägnen säger att ristningarna är gjorda av kvinnor eftersom man trodde män inte kunde åstadkomma något så vackert och kvinnofingrar behövdes för att komma åt.

Banteay Srei - Det rosa kvinnotemplet i Angkor Banteay Srei - Det rosa kvinnotemplet i Angkor Banteay Srei - Det rosa kvinnotemplet i Angkor

Banteay Srei byggdes år 967 av prästen Yajnavaraha och restes till den hinduistiska guden Shivas ära och är det enda templet i området som inte är rest av kungligheter. Tempelområdet är ganska litet och fyrkantigt med två ingångar, varan huvudgånger är från öst. Templet omfattar tre torn i klassisk spetsig Angkor-stil och byggnaderna har rikt utsmyckade dörröverstycken och släta väggar. Innanför den innersta inhägnaden, av tillsammans tre, så ligger Banteay Sreis kärna; två bibliotek samt i mitten själva tempelbyggnaden. Dess tre byggnader är de som fick flest utsmyckningar när de byggdes och är också den delen som där den mest påkostade restaureringen har genomförts. Templet har sex (!) ingångar och varje ingång vaktas av en knästående människostaty med djurhuvud.

Banteay Srei - Det rosa kvinnotemplet i Angkor Banteay Srei - Det rosa kvinnotemplet i Angkor Banteay Srei - Det rosa kvinnotemplet i Angkor

Ut genom den västra ingången så kommer man till en promenadstig runt vad som kallas en insjö men som jag skulle kalla ett träsk. Det är möjligt att hyra en båt och ro på insjön men jag fattar verkligen inte hur det skulle gå att genomföra. Dock var det väldigt fint där och Viveca och jag gick en runda.

Banteay Srei ligger cirka 25 kilometer utanför Angkor och med tuk-tuk tar det cirka 45 minuter att åka. På vägen fick vi en bra inblick i vardagslivet i Kambodja då vi åkte genom ett flertal byar och marknadsplatser. Överallt cyklade och gick barn i alla åldrar iförd skoluniform längs vägen och vi måste ha passerat fem-sex skolar under vår resa.

Banteay Srei - Det rosa kvinnotemplet i Angkor Banteay Srei - Det rosa kvinnotemplet i Angkor Banteay Srei - Det rosa kvinnotemplet i Angkor Banteay Srei - Det rosa kvinnotemplet i Angkor

Vi lämnade Siem Reap klockan 08:30 och var framme cirka en timme senare (fotostopp inkluderat). Det var inte alla många andra turister där vid samtidigt som oss men vi var självklart inte själv.

Tillsammans med Ta Prohm så blev Banteay Srei mina favorittempel i Angkor och rekommenderas att besöka. Jag har också skrivit ett inlägg om vilka tempel jag tyckte best om i Angkor och vilka som utan att gå miste om något kan väljas bort.

Banteay Srei is part of the Angkor temple complex in Cambodia. The temple is located 45 minutes with tuk-tuk outside Siem Reap and is made of red sandstone, which is way it is also known as The Pink Temple. Because of the delicate carvings on the temple it is believed to have been built by women, which is way the complex also has another nickname; The Women’s Temple.

Föregående artikelLe Seu – Katedralen i Palma de Mallorca
Nästa artikelBo och plugga i Oslo

5 KOMMENTARER

    • Tydligen! Vi var där precis efter vårt nyår, så ganska många europeiska turister då. Kanske vi bara hade tur och kom innan alla bussar dök upp

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here