Viveca och jag valde att besöka Angkor Wat den andra av fyra dagar. Många rekommenderar att vänta med Angkor Wat och besöka detta templet sist eftersom det är störst och mest imponerande, men att vänta är inte vår grej. Vi är mer för att pilla russinen ur kakan på en gång. Enligt oss var det inget fel på vårt beslut.

Faktiskt blev vi så imponerade över Angkor Wat att vi besökte stället två gångar!

Första gången kom vi dit ca kl 9. Det varnas för många besökare där men tydligen betyder många besökare olika för olika personer för jag hade väntat mig något i stil med Vatikanen eller Versailles. Och jämfört med båda dessa så var trängseln inne i Angkor Wat obetydlig. 

Huvudingången. Efter muren och med Angkor Wat längre fram

Angkor Wat innehåller mycket symbolism och i flera guideböcker rekommenderas det att hyra en guide. Efter att ha vägt för och emot en guide så valde vi att inte hyra någon eftersom vi båda gillar att fota och det är då bättre att kunna röra sig fritt än att gå omkring med någon guide som bara blir otålig för att man springer iväg och inte lyssnar. 

Ett dörröverstycke

Utsikt från översta nivån
Området som utgör Angkor Wat är kvadratiskt och ca 1,5 kilometer på varje sida och längst ut finns en 200 meter bred vattenfylld vallgrav. Innanför vallgraven följer en mur och sen ganska stora gräsytor och mitt i ligger själva templet. Templet är byggd i nio nivåer och det är numera möjligt att ta sig till den översta nivån, som är ett pilgrimsmål, efter att detta har varit stängt under många år. Vi fick köa ca tio minuter för att komma upp. Utsikten över de lägre delarna av templet samt omgivningen var fantastisk. För att släppas upp krävs T-shirt med ärmar som täcker axlarna; en schal över axlarna duger inte, det ska vara ärmar. Självklart hade både Viveca och jag på oss linnen, men vi löste det hela genom att hyra var sin T-shirt för $1 per styck av en dam som också samlade flaskor
Enligt inskriptioner så jobbade 300 000 personer och 6 000 elefanter med bygget och det pågick åren 1112 till 1152!

Dagen efter hade vi planerat att se solnergången över Angkor Wat från Phonom Bakeng men efter att ha pratat med ett svenskt par på hotellet som sa att detta var sådär eftersom det ofta ligger ett lättare molntäcke över Angkor just när solen går ned, vilket vi hade märkt, så vi bestämde oss för att satsa på soluppgång i stället för solnergång. Vi ringde vår chaufför som berättade att soluppgången kan endast ses över Angkor Wat, så då var det bara att åka dit igen. 

Vi åkte från hotellet kl 05 för att vara vid Angkor Wat när de öppnade 05:30 och ca 06:15 gick solen upp. Dock hade vi otur för det var molnigt just den morgonen men himlen färgades i alla fall; även om vi inte såg själva solen.

Angkor Wat i soluppgång.
Utan stativ och med oskärpa

Högsta mittentornet Mt Meru

Utsikt från översta nivån
Vi lämnade Angkor Wat efter soluppgången med det är tydligen då man ska stanna om man vill undvika massorna. Angkor Wat är populärt för soluppgång men tydligen åker de flesta in till stan för frukost kl 07 och lugnaste perioden är mellan kl 07 och 09.

Vid nästa besök ska jag definitivt följa mina egna råd; hyra en guide och stanna efter soluppgången. Angkor är ett ställe som jag mer än gärna skulle besöka igen.

Ett av alla tempel och altare på översta nivån

Föregående artikelStranden Mui Ne i Vietnam
Nästa artikelStranden Bai Sao på Phu Quoc

2 KOMMENTARER

  1. Vi lyckades inte heller få till vare sig soluppgång eller nergång för det var moln ivägen. Det är ofta det berättade vår guide. Vi hade en egen guide och chaufför, vilket var perfekt, dels kunde vi själva bestämma hur länge vi ville stanna på varje ställe och vad vi ville se och att slippa trängas med så många var helt perfekt. Och en guide plus chaufför är både bekvämt och givande.
    Trevligt var det att få komma itllbaka…

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here