Att Seychellerna är ett äkta paradis är en sanning helt utan modifikationer. Stränderna är många, och stränderna är vackra. Men det finns faktiskt grader av paradis också; från fantastisk underbar till tvättäkta paradis.

Följ med när vi listar våra favoritstränder på öarna La Digue och Praslin, detta är våra bästa tips för att hitta den perfekta stranden på Seychellerna.

Läs mer: Vilken ö är finast på Seychellerna?

1. Anse Lazio på Praslin

Seychellernas vackraste strand är enligt oss Anse Lazio på Praslins nordöstra spets. Vi håller med Lonely Planet och alla andra som brukar kora denna till en av världens tio vackraste stränder. Jag minns fortfarande känslan första gången vi kom dit. Vi går på en liten stig genom strandvegetationen som skiljer parkeringen från stranden och det är bland det vackraste jag har sett i hela mitt liv när vi kommer till stranden. WOW-känsla på sitt starkaste och för en sekund blir jag alldeles knäsvag. Vattnet är perfekt turkost och lite här och var ligger klippblock i vattnet.

Stort plus för god mat på strandens restaurang. Då vi var där fanns inga boenden vid Anse Lazio, så det var dagsbesök som gällde.

Läs mer: Anse Lazio

2. Petit Anse på La Digue

Sydöst på La Digue ligger de tre stränderna Grand Anse, Petit Anse och Anse Cocos som pärlor på en tråd. Vi cyklar till Grand Anse och tar oss till strandens norra ände där vi får gå på en smal stig över en fem meter hög stenhög  för att ta oss vidare till Petit Anse.

Det är inte många som orkar klättra över sten- och växthögen till Petit Anse, och med fyra och en halv liter vatten var i väskan är det ganska tungt, så båda dagarna är vi nästan själv på stranden. Solen stekar och det finns ingen naturlig skugga med några har rest fyra solskydd av palmblad. Både Maxime och jag gillar sol men andra dagen blir det för varmt och vi flyttar oss in i halvskuggan.

Det finns ingen restaurang på Petit Anse men längst bak på stranden står en ensam kokosnötsförsäljare. Hade det funnits restaurang på stranden så hade det blivit svårt att avgöra vilken strand som förtjänar förstaplatsen.

Läs mer: Vad kostar en resa till Seychellerna?

3. Anse Source d´Argent på La Digue

De räfflade klippblocken på Anse Source d´Argent är helt magiska. Jag fotar och fotar och fotar; samma motiv upplevs helt annorlunda beroende på hur solen lyser på stenarna.

Jag älskar Anse Source d´Argent för stenarna, för att det egentligen är sex-sju mindre stränder och ganska stor och för den layd-back strandbaren som säljer fruktskålar och juice; som påminner mig om Thailand och som jag inte har sett någon annanstans på Seychellerna.

Tyvärr är vattenkvaliteten inte den bästa på Anse Source d´Argent. Det är långgrunt, vattnet är grumligt med tång och botten är täckt av småstenar som gör det svårt att bada. Restaurangen, som ligger innan cykelparkeringen och strandens första bukt, serverar den godaste maten vi äter under hela resan.

Läs mer: Anse Source d`Argent

4. Anse Cocos på La Digue

Anse Cocos är stranden som ligger efter Petit Anse, vilket betyder att vi får klättra över ännu en femmeters hög sten- och växthög. Stranden heter som den gör eftersom det här finns många kokospalmer som kastar skugga på stranden. Anse Cocos räknas ofta som den vackraste stranden på La Digue; detta beror på att inte många hittar dit och att det finns skugga, vilket inte finns på Grand Anse och Petit Anse. Dock klarar vi oss bra utan skugga och vi är bitvis ensamma också på Petit Anse och det vägde inte upp att gå längs två stränder och klättra över två stenhögar för att ta sig till Anse Cocos.

 

5. Grand Anse på La Digue

Grand Anser är den första, och som namnet säger den största, av stränderna på La Digues sydöstra sida. Sen eftermiddag söker seychellierna sig hit och det blir bitvis ganska livligt med fotboll på stranden. Tidigare under dagen är stranden ofta nästan helt tom. Plus för restaurang med god mat, som i och för sig bara var ett plåtskul då vi var där eftersom den ursprungliga restaurangen hade brunnit ner. Men ny restaurang var under uppförande 2015 och är säkerligen klar nu.

6. Anse St José på Praslin/Curieuse

Curieuse är sköldpaddsön som ligger bara en kort båttur från Praslin. På öns östra sida ligger sköldpaddsreservatet medan på öns västra sida ligger stranden Anse St José, som man når genom en halvtimmes promenad genom mangroveskogen. Här finns byggnader kvar från när ön användes som en koloni för spetälska. Det vanligaste är att besöka Curieuse på en organiserad utflykt där lunch ingår och vi åt denna vid stranden.

Läs mer: Jättesköldpaddor på Cerieuse

7. Anse Volbert på Praslin

Anse Volbert är också känt under namnet Cote d´Or och är den mest utvecklade stranden på ön Praslin. Vi gillar stranden för de vackra palmerna i vattnet och att det finns några lunchrestauranger att välja mellan. Det vi dock ogillar är att redan vid 15-tiden kommer tidvattnet in och vi måste flytta upp på den uppbyggda platån bakom stranden. Eftersom det är norrläge på stranden så hamnar vi då i skuggan. Anse Volbert är väldig lång men inte alls överfylld. Här hittar vi Seychellernas enda solsängar.

Läs mer: Anse Volbert

Bubblare – Anse Marron på La Digue

Anse Marron ligger på La Digues sydspets och är endast nåbar per båt eller genom en rejäl hajk från Grand Anse. Vår sista dag hade vi avtalat med en båtförare att han skulle ta oss dit på men han dök aldrig upp. För att inte missa vår sista dag så sökte vi oss tillbaka till vår favorit-strand Petit Anse. Anse Marron ska vara en miniversion av Anse Source d´Argent, med räfflade klippblock, och jag hade gärna besökt stranden.

Läs också: 4000 mils topp fem stränder på Seychellerna

Som sagt i artikels inledning; alla stränder på Seychellerna är vackra. Så oavsett hur du gör kan det svårt bli fel. Men har jag först tagit mig till paradis så vill i alla fall jag ha det bästa av det bästa.

Föregående artikelJakten på Nessie i Loch Ness
Nästa artikelGrottklostret i Kiev – Guldkupoler i plural

12 KOMMENTARER

 1. Alltid intressant att läsa topplistor över stränder :-).
  Om du återvänder till Seychellerna så missa inte Anse Marron och Anse Georgette. De bägge placerar sig enkelt topp 3 för mig efter 4 besök i Paradiset.
  Även Anse Severe och Anse Patates på norra La Digue är väl värda besök.
  Anse Intendance på Mahe ska vara grym…den enda av de beryktade jag ej fått in ännu…så det finns nya upplevelser kvar fortfarande 🙂

   • Bara hör av dig om du vill ha tips på härligt boende på norra La Digue.
    Har blivit kompis med ägaren av ett litet mysigt ställe med 4 rum/små hus.
    Pris 1000 kr / natt för eget hus med självhushåll. Rymmer 3 pers.
    700 för eget litet hus utan självhushåll.
    500 för dubbelrummet.

    Ligger avskild 150 meter från Anse Severe och 2 vilda sköldpaddor som numera huserar vid den stranden :-).

 2. Förstår varför folk vill åka dit, bilderna lockar verkligen. Tycker ändå det känns bra att det bara går att välja olika mycket rätt 🙂
  Fina bilder på döttra di!

  • Kul att jämföra vad andra tycker. Jag blir faktiskt lite sugen på att åka tillbaka när själv jag ser bilderna…. Då ska jag få med mig södra La Digue också.

  • Ja, solbrentheten var ikke til å leke med. Vanligvis pleier jeg å bruke faktor 30 de to förste dagene og så gå over til faktor 20, men her var det faktor 30 og insmörig etter hvert eneste bad som gjaldt. Neste faktor de hadde var 60, men det föltes faktiskt litt overdevet.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here