Nu tänker jag fokusera på fika och på Stockholm. Två bra grejer var för sig och ännu bättre tillsammans. Och det är inte vilka fik som helst, utan två vattennära ställen med finaste utsikten. Café Uddvillan och Konditori Lyran ligger också till så att den fikasugna lätt kan kombinera de två på samma promenad. Fika i plural!

Café Uddvillan

Café Uddvillan ligger i Hägersten i södra Stockholm, på en udde vid Mälaren. Caféet är del av Klubbensborg, som också innehåller pensionat, vandrarhem och konferensanläggning.

Inomhus är miljön jättefin men de gånger jag har varit här har det varit tidig vår och då vill man ju sitta utomhus. Jag kommer gärna tillbaka under hösten och sitter inomhus. Olika sorters fika är huvudattraktionen och jag har testat en god och lagom kladdig ryttarkaka, men jag ser på hemsidan att sommartid serveras också lunch. Jag tycker det är roligast att sitta på verandan mot vattnet, där utsikten är finast.

Adressen är Klubbensborgsvägen 27, och närmaste tunnelbana är Mälarhöjden.

Konditori Lyran

Sen första gång jag såg en bild på Konditori Lyran visste jag att jag ville åka hit. En tvättäkta snickarglädjevilla med ett sexkantat torn, bara några minuters promenad från betongen i miljonprogramsförorten Bredäng. Jag älskar kontraster och detta är en av de större.

Lyran har också trevlig miljö både inomhus och utomhus, men flertalet bord är i trädgården utan direkt utsikt mot vattnet. Men väljer du att sitta inomhus går det att få ett bord med utsikt. Det är flera rum inomhus och det stora har lite sakral prägel med stora färgade glasrutor och högt i tak. Det går också att gå upp i tornet och sådant är ju kul.

Utbudet av kakor och tårtor är stort och klassiskt. Det serveras också köttbullar, lax, en soppa och räksmörgås. Bakfickan, en egen liten byggnad i trädgården, har varma mackor, våfflor och glass. Lyran var precis så fint som jag hade tänkt det skulle vara och inom loppet av tre veckor i våras var jag där två gångar.

Adressen är Ålgrytevägen 90 och närmaste tunnelbana är Bredäng.

Promenad från Vinterviken till Lyran

En av mina favoritpromenader denna vår har varit från Vinterviken till Lyran. Från Aspuddens tunnelbana går jag rakt mot vattnet och Vinterviken. Mitt i Vinterviken ligger både Vintervikens trädgårdscafé och Winterviken café, men någon måtta på fikandet får det vara så här gäller det att passera. Fast Vintervikens trädgårdscafé är ett annat favoritställe, så svårt att gå förbi. Precis efter detta kommer Nobels spränggropar, som är roliga och jag kollar alltid lite extra här.

Läs mer: 49+ trädgårdscaféer och utomhusfik i Stockholmsområdet

Nästa är Hägerstens båthamn, som är ganska rucklig men rolig miljö. Sen kommer Café Uddvillan och efter det den delen av Mälarhöjden som ligger helt nere vid Mälaren. Här är vartannat hus villor uppförda i snickarglädje, liknade Lyran, och vartannat hus är moderna villor byggda i de gamla husens trädgårdar. Det är fortfarande idylliskt här och jag kan bara förställa mig hur det såg ut för hundra år sedan. Mitt i det fina ligger också Fridhemnsbryggan, där den som vill kan hoppa på båten till Drottningholm. Jag har inte fattat om huset på bilden nedan är offentligt eller privat men fint är det, mitt emot bryggan.

Sen är det bara att fortsätta längs vattnet, missa inte att gå den lilla omvägen ut på udden där du ser Lyran på håll med vattnet i förgrunden. Och plötsligt är du framme och det är dags för det trevliga. En utmärkt promenad, som tar ungefär en timme för den som inte stannar. Men stanna vill man ju hela tiden. Och fika.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelSingapore – Colonial District, the Quays och Marina Bay
Nästa artikelNorge – Kistefos museum med bron The Twist och glamping vid fjorden

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here