Centrala Singapore är inget stort område. Mycket av det roliga händer inom ett geografisk lite område, runt Singapore River och Marina Bay. Här ligger Clarke Quay och Boat Quay, med stor kontrast till skyskraporna i finansdistriktet CBD bredvid. Ett stenkast bort finns statyn och fontänen Merlion och över vattnet finns både bron Helix Bridge, kända hotellet Marina Bay Sands och parken Gardens by the Bay. 

Vi har samlat våra bästa tips för vad att se och göra i centrala Singapore nedan. 

Raffles Hotel

Vi börjar dagen vid anrika hotellet Raffles. Väldigt snyggt hotell i brittisk kolonialstil, och jag älskar allt vid hotellet. Här uppfanns drinken Singapore Sling, men eftsom det är precis efter frukost känns det lite tidigt. Skulle gärna bott här, men billigaste rummet går loss på 6500 kr per natt.

Läs mer: Kolonialhotellet Victoria Falls Hotel i Zimbabwe

Boat Quay

Vi fortsätter nedför gatan med det trevliga namnet Beach Road, och kommer rakt på snygga vita gjutjärnsbron Cavenaugh Bridge. Men i stället för att gå över bron fortsätter vi längs norra sidan Singspore River och beundrar skyskraporna, broarna, de uttrycksfulla statyerna och färgglada och småskaliga Boat Quay på andra sidan älven. Passar på att äta en glass gör vi också.

Vi går över bron Elgin Bridge och går tillbaka längs roliga Boat Quay. Där passar vi på att stanna för en drink och en liten rätt på en av de många serveringarna och bestämmer oss för att komma tillbaka för middag en dag. Tyvärr hinner vi inte detta.   

Merlion i Singapore

Vi fortsätter till fontänen Merlion, som är en blandning av en fisk och ett lejon och som symboliserar något rörande staden om jag inte har lagt på minnet. Merlion i sig är kanske inte roligast i stan, men utsikten mot hotellet Marina Bay Sands åt ena hållet, vattnet med färgglada båtar och Marina Promenade med rundade byggnaden Theatres of the Bay åt andra hållet samt skyskrapor åt ett tredje håll är magnifik. Hit återkommer vi både dagtid och kvällstid.

Marina Promenade med Gluttons Bay

Vi svänger nu av och går gångbron vid Espalande Bridge och kommer över på norra sidan vattnet igen, inn på Marina Promenade och framför runda Theatre of the Bay. Utsikten åt alla håll är fortfarande fantastisk och jag upprepar mig själv hela tiden och går runt och säger Jag älskar Singapore.

singapore

Det börjar bli ett tag sen vi åt och jag har fått det hawker center, alltså en food court, som heter Gluttons Bay rekommenderat. Lite snopet att de håller på att utvidga och själva hallen är stängd. Men en minivariant har byggds upp utanför. Vi väljer satayspetten och de är fantastiska, bland det godaste vi åter under hela resan.

Helixbron och ArtScience-museet

Vi fortsätter längs promanden och når fram till Helix Bridge; bron som binder ihop norra sidan med området Marina Bay söder om floden. Vi njutet av utsikten med bron, som är inspirerad av vattenmolekylernas form, samt blomformade ArtScience-museet och hotellet Marina Bay Sands. Utsikten är sååå häftig och vi blir båda mållösa. Men vi är trötta i benen och vikar därför av och går hem mot Kampong Glam i stället.

Två kvällar senare återvänder vi och denna gång går vi också över bron både innan och efter det har blivit mörkt. Blå himmel och stål blänkande i solen är kvällstid utbytt med upplysta byggnader och en röd bro. Magiskt.

Marina Bay Sands

Det är endast hotellets gäster som har tillträde till den kända infinitypoolen på Marina Bay Sands. Men för S$23 kan alla få tillträde till baren Cé La Vi bredvid poolen. Detta vill vi självklart. Vi är på plats strax innan kl 19, för vi vill se solnedgången. Baren är inte alls full och har en väldigt trevlig stämning. Lämpligt nog kostar alla drinkar S$23…

Vi får ett bra bord med utsikt både mot poolen och skyskraporna och livet leker. Vi hade gärna stannat längre men klockan 20 är det dags att bege sig vidare till nästa äventyr.  

singapore marina bay sands
singapore marina bay sands

Gardens by the Bay

I den magnifika parken Gardens by the Bay visas varje kväll klockan 19:45 och 20:45 en ljus- och ljusshow, vid de stora ”träden” Supertrees. Vi vet att man vill ligga på rygg på bänkarna runt träden (eller på marken) för att se maximalt, så vi är på plats 20:15 för att säkra oss en bra plats. Showen pågår 15 minuter och är väldigt imponerande, mao rekommenderas den.

Läs mer: Parken Gardens by the Bay

Vi var i Gardens by the Bay också dagtid dagen innan, då vi också gick hela vägen ner i södra delen. Parken förtjänar absolut några timmar dagtid också.

Fullerton Bay Hotel i Singapore

Efter att ha gått över Helix Bridge på väg bort från parken fortsatte vi till Fullerton Bay Hotel, som har splendid utsikt över Marina Bay Sands. Vi tilldelades ett bord på första parkett, och får ett perfekt sätt att avsluta kvällen på. Jag passar också på att nämna hotellet i sig, som är väldigt fint med en utmärkt pool på taket.

Clarke Quay

Clarke Quay ligger väster om Boat Quay men på norra sidan älven. Dagtid var området stendött då vi var där, kvällstid ligger visserligen serveringarna rygg mot rygg men tyvärr appellerar inte Clarke Quay till oss alls. Lite for uppbyggd och överrenoverat, lite för mycket Drottninggatan-känsla över det hela.

Så vi gick snabbt över bron igen och ner till Chinatown för middag. Som sagt tidigare; i Singapore är det gångavstånd till det mesta. Och trottoarer överallt. En av många grejer jag verklig gillade med staden.

Läs mer: Till fots i Singapore

Men du undrar kanske vad en quay är? Det är helt enkelt tidigare handelsområden längs Singapore River. Det finns tre av dem kvar; Clarke Quey, Boat Quay och Robertson Quay. Clarke Quay är den mest kända och också den livligaste quayen med flest barer och nattklubbar. I Boat Quay finns mest restauranger och klientelet är lite lugnare. Robertson Quay ligger längre bort och är inget man ”bara passerar”. Här är klientelet äldre och lugnast. Vi kom oss aldrig till sistnämnda.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelLena! – Lär känna mig bättre
Nästa artikelCafé Uddvillan och Konditori Lyran i Stockholm

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here