Befolkningen i Singapore består till stor del av av kineser, malajer och indier. Det finns bland annat tre etniska områden i landet; Chinatown, Little India samt arabiska Kampong Glam. Befolkning och områden matchar mao inte helt, men etniska området i ett annan land är alltid kul. Viveca och jag bor i Kampong Glam men vi vill självklart också åka till de två andra.

Chinatown ligger i de centrala delarna av staden, medan både Little India och Kampong Glam ligger en halvtimmes promenad norrut.

singapore chinatown

Chinatown

Jag har alltid gillat chinatown i städer jag tidigare har varit, bla New York, Bangkok och Kuala Lumpur. Faktiskt åker vi till Singapores chinatown inte bara en, utan två gångar.

Telok Ayet Market

Första gången kommer vi gående från parken Gardens of the Bay, via finansdistriktet CBD. Vi stannar till vid hawker centret Telok Ayet Market, alltså en food court. Här är mitt mellan lunch och middag och nästintill tomt. Efter lite iskallt läskeblask i AC-kyliga lokalen försätter vi vidare.

Templet Thian Hock Keng

Nästa anhalt är templet Thian Hock Keng. Det är februari i början av coronaviruset, och vi får fylla i namn på en lista där vår temperatur också fylls i. Templet är imponerande, och extra snyggt med skyskraporna i bakgrunden. Påminner därför lite om Nan Lian i Hong Kong, som jag tyckte mycket om. Precis bakom templet finns Thien Hock Keng Mural, som jag tänker ska vara gatukonst. Men icke; detta är snygga kinesiska målningar på en mur. Besvikna går vi vidare.  

Läs mer: Nan Lian Garden med buddisttempel i Hong Kong

Food Street / Smith Street, Temple Street och Pagoda Street

Vi kommer nu rakt in i de mest busy gatorna i Chinatown; Smith Street, Temple Street och Pagoda Street. Smith Street är mer känd som Food Street, och eftersom vi nu är hungriga slår vi till på var sin portion nudlar från en av alla vagnar här. Food Street är givetvis en gata fylld av restauranger; vissa i byggnaderna på var sin sida om gatan, andra i lägre byggnader placerade mitt i gatan.  

singapore chinatown

Vi går lite längs shoppingatorna Temple Street och Pagoda Street, och de har faktiskt några fina grejer. Mao inte bara skräp som jag ofta tycker det är på marknader. Men vi köper inget.

Buddha Tooth Relic Temple i Chinatown

I en korsning springer vi på Buddha Tooth Relic Temple, som vi i alla fall hade tänkt att se senare. Så vi går in, igen efter att vår temperatur har mätts. Vivecas temperatur mäts till 35,1 grad, vilket jag misstänker är en temperatur som inte är helt hälsosam. Om den stämmer… Men kontrollanterna är nöjda med resultatet och vi får passera.

Templet har ovanligt många buddhor och en för varje djur i den kinesiska kalendern. Kul. Som vanligt hittar man ingen tand. Detta är tredje tempel jag har varit i som påstår sig ha en tandrelik från Buddha, utan att man som besökare kan se den. Men jag ska inte vara kinkig, för templet är fint.  

Chinatown Complex

Avslutningsvis tar vi oss till hawker centret Chinatown Complex. Om det är flest turister på Food Street så är det på Chinatown Complex kineserna håller till. Här spottas det benrester på borden och det rapas och sörplas. Mest populära stället ska vara Lian He Ben Ji Claypot Rice, men vi provade inte för vi hade ju precis ätit.

Chinatown by night

Vår sista kväll i Singapore rymde vi från Clarke Quay, där vi hade tänkt äta middag men inte gillade, och gick i stället en femton minuters promenad till Chinatown. Precis som vi misstänkte är det mycket neon och färgglada lampor. Vi åt väldigt god mat på Ba Dao Guan på Pagoda Street, sen gick vi rakt ner i tunnelbanan från uppgången på samma gata. Praktiskt.

Läs mer: Clark Quay och annat i centrala Singapore

Morgonen efter åkte vi till Indonesien, där vi solade och badade några dagar.

Läs mer: Bintan Island – En timme från Singapore

Little India

Little India ligger ca tjugo minuters promenad från Kampong Glam; området vi bor i. Jag gick dit själv lite tidigare, för jag ville se hindutemplet Sri Veeramakaliamman innan det blir mörkt. Templet ligger längs Little Indias huvudgata Serangoon Road, mitt mellan trafiken och höga hus. Tyvärr blev det lite för mörkt i alla fall för att få med alla detaljer och färger.

På väg till hawker centret Tekka Center, går jag en liten omväg och hamnar vid ett väldigt trevligt område med utomhusserveringar och ett färgglatt hus. Gatan heter Kerbau Road och rekommenderas. Jag hittar inget om det i min guidebok men när jag googlar på adressen ser jag att det färglada huset är ”Former House of Tan Teng Niah” och är det sista av de kinesiska hus som en gång fanns i Litte India. I dag används huset kommersiellt med bland annat en restaurang på bottenvåningen.

Efter att ha gått lite fel hittar jag Tekka Center, som, precis som Chinatown Complex, är av mer lokal karaktär med butiker på bottenvåningen och nästan bara indier som äter här. Tekka Center är inte det trevligaste hawker center jag ser i Singapore, så hade inte planerat att äta här.

Generellt roligt i Little India eftersom det verkligen känns som Indien. Inte så mycket att se och göra, men roligt att ta en runda och inbilla mig att jag är i Indien.

Jag träffar Viveca på Lagnaa Barefoot Dining, där vi äter middag. Stället har fått mycket bra recensioner överallt men maten är helt OK och lokalen snygg men lite tråkig. Hade gärna ätit på några av ställen på Kerbau Road i stället.  

Läs mer: Till fots i Singapore

Av de tre etniska områden Chinatown, Little India och Kampong Glam var Little India det jag tyckte minst om. I Little India är det mer smutsig asiatisk storstad än i övrigt modern asiatisk storstad. Och jag gillar inte detta så mycket. Men jag tycker själv det ser trevligt ut där på mina bilder nu när jag skriver, så kanske borde ta tillbaka de hårda orden.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelHur du beställer en glass i Norge
Nästa artikelSommar på Svalbard dag 0 – Att flyga i åtta timmar och komma tillbaka till ruta ett

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here