I onsdags kom jag hem från fem fantastiska dagar på Svalbard. Om jag ska vara helt ärlig trodde jag inte sommar på Svalbard skulle vara lika bra som vinter, men jag tog helt-helt fel på detta område. Utöver midnattssol, och tillhörande sömnproblem, har jag sett djur jag inte ens vågade drömma om att få se.

Pyramiden och isbjörn

På heldagsturen med båt till tidigare ryska bosättningen Pyramiden stannade vi också till vid glaciären Nordelskjöldisbren. Och här såg vi på riktigt en isbjörn! Vad alla som åker till Svalbard önskar se och som bara 2,2 % av de besökande ser. Så kul och jag kan fortfarande inte tro att det faktiskt hände.

Foto: Vide Brandt, vår trevliga guide med ett mycket trevligt kameraobjektiv.

Isbresafari med valross och knölval

En isbre på norska är alltså en glaciär. Vi fick självklart se den utlovade glaciären men roligast var valrossarna. Så stora och söta och kramvänliga. Först blev jag superglad när två kom simmande mot båten på väg till glaciären men när vi senare hittade en koloni som låg och glassade på stranden höll jag på att svimma. Som den perfekta avlutningen såg vi också flera knölvalar mitt i Isfjorden.

Foto: Peder Sutterud, mitt resesällskap och räddare i nöden när jag blev kameralös.
Foto: Peder Sutterud, mitt resesällskap och räddare i nöden när jag blev kameralös.

Jag har inte varit så glad på semestern på väääääldigt länge. Och supernöjd med utfallet av antalet djur. Jag återkommer självklart längre fram med flera artiklar och mer både text och bilder, inklusive hur vi först inte kunde landa på Svalbard pga dimma och fick återvända till Oslo samt hur min kamera gick sönder mitt under val- och valrossafarin. Mardröm.

Än så länge får ni läsa om Svalbard på vintern. Det var också kul, fast jag håller med om lite out of season just nu.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelFrognerparken med Vigelandsanläggningen i Oslo
Nästa artikelHur du beställer en glass i Norge

4 KOMMENTARER

    • Nordpolen, säger du???? Verkligen det häftigaste. Drömmer om Antarktis, men Nordpolen är ju kung. Hur åker man ens dit? Kryssningsfartyg, antar jag. Men hur? Och från var?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here