YUC! Mexican ligger ett stenkast från Odenplan i Stockholm. Jag är först på plats och när jag går genom dörren möts jag av färgglada rislampor, hängande som planeter från taket, och ett lila ljussken. Spännande.

Lokal, miljö och stämning på YUC! Mexican

Vid bokningen kan jag välja mellan att boka bord i barmatsalen, med lite festligare stämning, eller i matsalen, med lite lugnare stämning. Jag vet att YUC! Mexican är kända för en mycket festlig och lössluppen stämning, särskild på helgerna, och eftersom jag ska träffa några vänner jag inte har sett på ett tag så tar jag det säkre före det osäkra och bokar i den lugnare matsalsdelen.

Våra cocktails, där den vänstra är min fantastiska Pepino Dulce.

Barmatsalen ligger ut mot gatan; här sitter gästerna på höga bord med färgglada barstolar till. En neonskylt berättar att tequila är grejen och det finns rosa och gröna döskallar lite här och var. Den lugnare matsalen har vanliga bord med samma färgglada stolar, fast låga då, och en aning enklare utsmyckning.

Cocktail Pepino Dulce och perfekta tortillas

Jag är både hungrig och törstig när jag setter mig, och dessutom en kvart tidig, så jag tar in tortillas med guacamole och salsa samt en cocktail Pepino Dulce med vodka, melon, gurka, lime, soda och salt. Tortillasen är flortunna och perfekt friterade; något helt annat än de som kan köpas i påse, och guacamolen fräsch med precis rätt sting. Och cocktailen….. Mmmmm. Den smakar tydligt av melon och med ett både sött och salt himmelskt skum på. I klass med basilikadrinken på Asian Post Office; som är en av mina absolut favoritdrinkar.

Så kommer mitt sällskap och jag joinar dem lika bra med en precis likadan till drink.

Barmatsalen

Taco Pollo de Mescal och ceviche Hamachi Tiradito

Så är det dags att beställa. Fast rekommendationen på YUC! är två till tre rättar per person, och vi är tre, så lyckas vi beställa in ytterligare tio rätter. Allt på menyn låter ju supergott.

Vi tar båda tacorätterna med scampi, lyckas i vår iver beställa två omgångar med högrevstaco (och servitrisen sa inte till…) och också kycklingtacos. Utöver detta blir det också ceviche på hamachifisk, majskolvar, sötpotatis och en taquitos, dvs hårda tacoskal, med svarta bönor och avocadokräm. Huh.

Majskolverna samt taquitos Frijoles Negros med röra på svarta bönor, koriander och habanero med avocadockräm
Entrén till YUC! Mexican

De rätterna som sticker ut för allas del är taco Camarones Fritos med friterade räkor, kimchisås och coleslaw. Så goda räkor och lagom hetta i kimchisåsen. Extremt goda är också taco Pollo de Mescal med jalapeno- och mezcalmarinerad friterad kyckling med jalapenomayo, koriander och fetaost. Cevichen Hamachi Tiradito på hamachifisk, sötpotatis, sesamfrön och gyozakrisp serverat med en amarillo-leche är också god.

Taco Anticuchera med högrev
YUC! är en förkortning för Yucatan, den populära halvön norr i Mexiko.

Mina vänner gillar också tacoen Anticuchera på långkokt högrev med aji panca mayo, picklad rödlök och krossad canchamajs, vilket är tur då det är den de beställer dubbelt upp av.

Ceviche Hamachi Tiradito i förgrunden, båda tacos Camarones Fritos och La Bestia med scampi/räkor bak samt sötpotatis fritesen.

Mest anonyma är majskolvarna med fetaostkräm, nachokross och kryddor samt taco La Bestia på chili- och vitlöksfrästa räkor med ananas, valentinamayo och picklad rödlök. Dessa hoppar jag nog till nästa gång på YUC! Mexican.

Läs mer: Mexikansk mat på Geronimos i Gamla stan i Stockholm

Jag tror att jag ska testa en vardag i barmatsalen nästa gång; det är lite roligare inredning där. Neonskyltar är ju livet. Det kan ju inte vara full fest där en tisdag? Eller?

Läs mer: Min godaste mat under en vecka på Isla Holbox i Mexiko


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelPoznan i Polen – Våra 6 bästa tips för en helg
Nästa artikelTarakli – En ottomansk stad på den turkiska landsbygden

3 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here