Princess Anastacia lämnar Stockholm på kvällen kl 19.00. Incheckningen är en mardröm och tog för oss ca 1 timme och 15 minuter. Och då var vi även ganska tidiga… Kl 11.30 nästa dag är man framme i Tallinn. Se till att välja kön för EU-borgare när man ska genom tullen, annars tar det evigheter. I Tallinn är det gångavständ in till stan, det tar 10-15 minuter.

Kl 19.00 lämnar båten Tallinn och 08.30 är man i St Petersburg. Passkontrollen tar igen evigheter, och det finns tyvärr ingen EU-kö. Vi hade halv-sovmorgon och gick av båten 09.30, men kön var jättelång i alla fall. Båten lägger till en bit utanför stan, och det ingår shuttlebussar som tar en till stan och sen tillbaka till båten igen.

Kl 20.00 lämnar båten Ryssland och kl 08.00 är man i Helsingfors. Vi klev av båten strax efter 09.00, och då var det ingen kö genom passkontrollen. Båten lägger inte till i samma hamn som Viking Line och Silja Line; den lägger till mer väster om citykärnan och det tar 20-30 min att gå. Båten lämnar Helsingfors kl 16.00, stoppar på Åland mitt i natten och man kommer hem igen kl 08.00 den fjärde dagen.

Själva fartyget är en vanlig finlandsbåt av den halvslitna sorten. Alla som jobbar ombord är ryssar och alla TV, radio m.m. är också på ryska. Många av passagerarna är från Ryssland, men man hör också mycket svenska och finländska/estländska (jag hör inte riktigt skillnad…). Och så värst många fulla personer är det inte ombord heller. Vi såg en kille som hade deckat i en fåtölj första dagen och sen ett par nu som fick gå ock lägga sig när vi lämnade Helsingfors. Jag tror nog inte att de har vade varit i land, för de hade garanterat inte hittat tillbaka till båten i så fall. Så inte alls lika dräggigt som en vanlig finlandskryssning.

Som vanligt finns det en bar, en pianobar (här piano i champagne-baren. Man är ju på en rysk båt.), en nattklubb och en bar med show och familjeunderhållning. Det som jag tycker skiljer denna båten från andra kortare kryssningar är att det är knök-fullt i showbaren varje kväll, det är även ståplatser. I vanliga fall (fast jag har inte varit på så många kryssningar) så tycker jag att det är halvfullt i alla barer. De flesta verkar se showen och går sen ock lägger sig. Dansdelen av showen var faktiskt ganska bra; fina kostymer hade de i alla fall. Sångerskan var katastrofal.

Vår favorit var Rabbit Bar där det fanns WIFI, öl, lite pizza och annan enklare mat. Samt utöver kvällen karoke, tyvärr.

Eftersom båten gick ganska sent så passade vi på att äta en sen lunch/tidig middag innan vi gick ombord på båten, och sen något litet under kvällen. Vi kikade in i buffé-restaurangen, och maten såg också ut att vara katastrofal. På riktigt. Dyrt, dåligt utbud och det som fanns såg äckligt ut. Pressat kött som alltihopa såg ut som pressade lungor. Usch. Vi brukade äta på Rabbit Bar, men sista kvällen när vi åkte tidigt från Helsingfors åt vi på den italienska/ryska restaurangen; de har två menyer på samma restaurang. Maten var ok. Vi hörde endast svenska bland de andra gästerna, det verkade som alla ryssar, estländare och finnar åt buffé och alla svenskar åt á la carte.

WIFI är förresten fruktansvärt trögt och dyrt. €5 för en timme, eller €10 för tio timmar. Vilket vore en ok kostnad om deta hade gått att avbryta sessionen när man först har börjat, men icke sa Nicke. När man har påbörjat sina tio timmar löper de utan möjlighet att koppla sig ner och använda resterande sen.

På 11:e deck
I champagnebaren
Rabbit Bar
Det känns som att hela fartyget såg showen. Varje kväll

 

Den italienska restaurangen

 

En surfande Maxime
Föregående artikelSri Lanka runt under fyra dagar
Nästa artikelElefantbarnhemmet i Pinnawela

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here