Enligt Wikipedia finns det tillsammans ca 80 elefanter på barnhemmet fördelat på tre generationer, dvs det är inte enbart ett barnhem. Några barnelefanter finns, men inte många.

Babyelefanterna får flaska tre gångar per dag; kl 09.15, kl 13.15 och kl 17.00. Turister kan köpa biljetter till att få ge en elefant en flaska mjölk. Jag kommer inte ihåg exakt vad det kostade, men har för mig att det var 50-60 kronor. Vi köpte biljetter för detta, och man kan säga att det gick snabbt. På tio sekunder så var flaskan tom. Svish. Varje elefant fick en tre-fyra flaskor mjölk.

Två gångar per dag; kl 10.00 och kl 14.00, leds alla elefanter ner till floden för att bada. Där stannar de två timmar från att de börjar förflytta sig mot floden. Det finns många restauranger vid floden och det är möjligt att sitta i skuggan och få kall dryck serverad. Vi var där på morgonen, och redan kl 10.00 var det hur varmt som helst att sitta där och vänta. Alla elefanterna går ner i vattnet; några lägger sig ner, andra får hjälp att lägga sig ner, några skuras av de som jobbar där och vi såg faktiskt några som fyllde snabeln med vatten och blåste ut igen också. Tyvärr utan att fånga det hela på bild. 

Det finns också ett museum och flera affärer som säljer produkter som brevpapper, anteckningsblock m.m. som görs på elefantbajs. Det var ganska fina produkter, och fräschare än vad det låter. Alla tre köpte dung-produkter.

Sen åkte vi en pytteliten bit, och kom till ett ställe där vi kunde rida på elefanter. De hade också ett museum med skelettdelar från elefanter. Vi tog en liten sväng; alla tre på samma elefant. Jag kommer inte helt ihåg vad det kostade heller, men dyrt var det inte. Som vanligt ville skötaren ha lite pengar till ”mat till elefanten” när vi var färdiga.
Om man kommer till Pinnawela kl 09.00 eller 13.00 så går det att kombinera flaskmatningen med flodbadningen. Utanför dessa tider går elefanterna omkring på gräset eller står fastkädjade i sina ”stall”; vilket inte är särskilt speciellt att se. Om man har bråttom och måste välja mellan matningen och badningen så hade jag valt badningen. Jag tyckte egentligen hela elefantbarnhemmet var så där, och om valet står mellan det och något annat för att tiden är knapp så hade jag valt bort elefantbarnhemmet helt och hållet.  
Föregående artikelFartyget Princess Anastasia
Nästa artikelNurwara Eliya – fjällstationen i höglandet

2 KOMMENTARER

    • Badningen var en liten bit att gå från matningen men jag tror det är inne på området. Ja, skippa Pinnawala är mitt råd. Det var inte SÅ kul att se dem bada heller.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here