Sigiriya var under 500-talet en fästning på ett berg, och orten var då Sri Lankas huvudstad. Berget är 380 meter högt och är magmapluggen som kvarstår efter en vulkan. Toppen är plan, men alla sidorna är tvärbranta.

Det kostar $25 att gå in, och när man först är inne så finns det en miljon guider som vill visa en runt. Självklart kostar de pengar. Vi tackade nej till alla. Det tar ca 45 min att gå upp för berget och lite kortare tid att gå nerför, så tillsammans 2,5 timma gissar jag att är lagom för hela Sigiriya.

Sigiriya hamnade på UNESCO:s världsarvslista 1982.

Sigiriya är mer än bara berget, och man passarar först genom en sorts trädgård med vattenspeglar. Sen börjar klätrandet uppför berget, dela på uthuggna trappsteg i berget, dels på trappor som har satts dit utanpå bergsväggen.

Utsikten från terassen utanför freskerna


När man har gått lite över hälften upp så kommer man till en terrass som går i sicksack nära kanten av ett stup. eftersom jag är ganska höjdrädd så var inte detta den roligaste delen. Man kommer så fram till ett fresk-galleri skyddad inne i berget. Freskerna visar frodiga men midjesmala barbröstade kvinnor som tros föreställer himmelska nymfer eller kungens konkubiner. Beroende på att de har skyddats i grottor så är freskerna mycket välbevarade.

Man kommer sen fram till ett stort platå med lejonfötterna som har gett berget dess engelska namn Lion Rock. Dock är det tyvärr bara tassarna kvar av vad som en gång var ett helt lejon som vaktade ingången till fästningen.

Uppe på platån var det självklart en fantastisk utsikt. När det begav sig under 500-talet var hela det 1,6 hektar stora platån täckt med byggnader, bland annat ett palats. I dag finns endast ruiner kvar av palatsets väggar.

Man kan lätt tro att detta är en modern swimmingpool,
men enligt arkeologerna var det vattenförvaring.

Väl nere igen passerade vi bland annat Cobra Hood Rock; en sten som ser ut som en kobra. Samt en annan sten med väldigt roliga uthuggna steg.Vi bodde på Lion Rock Hotel, vilket var helt ok. Vår guide hade fixat. Nära Sigiriya. De hade en restaurang där vi åt middag på kvällen som var gott, och frukosten fick helt klart godkänt den också.

Lite konstig bild, men den visar taket och myggnätet över sängen

Fönstret! Vi undrade vad detta var för bebröstade kvinnor när vi kom till hotellet,
men fattade sen att det var inspirerat av freskerna i berget.
Föregående artikelDet gyllene grottemplet i Dambulla
Nästa artikelGrand Canyon

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here