Dambulla är en liten ort som ligger mitt på Sri Lanka nära både Sigiryia och Kandy; känd för sina statyer och väggmålningar i  fem grottempel. Templet är sen 1991 med på UNESCO:s världsarvslista.


Ingången till Damulla är en ganska tacky Buddha-staty i guld

Massor med apor både i trapporna upp och framför templet

Grottorna ligger 150 meter upp, så det är några trappsteg att ta sig upp för

De fem grottorna innehåller tillsammans 153 statyer av Buddha, tre statyer av lankesiska kungar och fyra statyer av hinduistiska gudar och gudinnor. Väggmålningarna täcker 2100 kvm och visar och visar när demonen Mora festade Buddha och Buddhas första predikan.

De första målningarna och statyerna tillkom så tidigt som år 200 f. kr. De hinduistiska statyerna kom på plats under 1100-talet och under 1700-talet tillkom de flesta statyerna som finns kvar i dag.Under 1800-talet tillkom den sista grottan.

Grottan ”Cave of the Divine King” innehåller bla en liggande 14-meters jättestaty föreställande Buddha samt fem mindre Buddha-statyer.

Grottan ”Cave of the Great Kings” innehåller 56 statyer förställande Buddha, de hinduistiska gudarna Saman och Vishnu samt två lankesiska kungar i något mindre än naturlig storlek, och är den största grottan med måtten ca 50 x 25 meter och på sitt högsta 7 meter till taket. I taket finns över 1500 målningar på Buddha. Denna grottan räknas som den finaste.

Hinduguden Vishnu, gjord i trä

En lankesisk kung till vänster

Den tredje grottan ”Great new Monastery” omfattar 50 Buddha-statyer varav en jätte som är mycket like den i första grottan, men nyare, och en kungastaty.

De fjärde och femte grottorna tillkom senare, och är av mindre intresse. Vi tog inga bilder här

Inträde 1200 rupies, öppet 07.00 till 19.00. Man behöver ca 1,5 timma för att få med sig allt. Det ingår guide i inträdet, vår var mycket kunnig så det var bra.

Dambulla ligger ca 30 min med bil söder om Sigiriya, och två timmar norr om Kandy.

Föregående artikelStranden Merissa
Nästa artikelSigiryia / Lion´s Rock

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here