När vi var på Sri Lanka så valde vi att hyra bil med chaufför och guide för att göra en fyradagars resa när vi såg allt vi tyckte var värt att se på en och samma gång.

Det går omkring massor med guider på stranden och säljer kortare och längre resor, och efter att ha shoppat runt lite så hittade vi en guide som vi gillade och som verkade bra. Vi var tre personer, och jag har för mig att vi betalade ca 1000 kr per person och då ingick hotell, guide, bensin mm. Mat och inträde fick vi betala själv. Många bilar är i ganska dåligt tekniskt skick, så lägg gärna lite extra pengar på att få en bra bil med säkerhetsbälten. Och var tydlig med vilken sorts hotell ni vill bo på. Kostnaden varierar också självklart med hotellstandard.

Alla vägar på Sri Lanka är i uruselt skick, och det som ser ut att vara en relativt kort sträcka på kartan tar timmar att åka.

Guiden och chauffören bodde på ”divers lodge” på hotellen, vilket vi också fick betala för men det ingick i prisen. Kostade inte mycket, det brukade vara ett stort rum för alla. Här roade de sig med att festa till med de andra guiderna och chaufförerna. Som tur var så började de tidigt och gick och la sig tidigt också.

Vi valde följande rutt:

Dag 1:

Dag 2:
Dag 3:
Dag 4:
Första dagen hade vi egentligen också med Pollonaruwa på schemat, men vi hann tyvärr inte. I efterhand kan jag säga att hade vi vetat att vi inte skulle hinna med allt vi hade planerat den dagen så hade vi skippat själva elefant-barnhemmet och i stället bara ridit på elefanter antingen där vi gjorde det utanför Pinnawela eller nära Pollonaruwa där det också finns elefanter enligt guideboken. Elefant-barnhemmet var faktiskt inte bra.

Problemet med både Damulla, Pollonaruwa, Sigiriya m.m. är att de stänger redan vid 18/19-tiden, dvs man måste vara ute strax efter den tiden de stänger. Man får inte heller komma till hotellet sent på kvällen, då har de nämligen gett rummet till någon annan. Det fungerar inte att guiden ringer hotellet och säger att ni helt säkert kommer och vill ha rummet, men ringer man själv så brukar det gå bra. Gissar hotellägarna inte litar helt på guiderna.

Vi fick också lite halvont om tid dag två och tre när vi var i höglandet. Jag hade kanske lagt in en extra dag där, och tagit med att åka till Ella också. Dvs fem dagar totalt. Eventuellt åka tåg till eller från Ella. 

Sigiriya i bakgrunden och vår guide Anuro i gult

Dambulla

Kandy

Marknaden i Nurwara Eliya

Höglandet med teplantager

Vy från Adams Peak precis innan solen går upp
Föregående artikelSt Petersburg
Nästa artikelFartyget Princess Anastasia

7 KOMMENTARER

 1. Tack för svaret!
  Låter ju lite knixigt att det var svårt att hitta boende på sina håll, vi kanske ska fundera på att ha några stopp bokade så man vet att man har något när man kommer fram.
  Dock har vi ju egentligen inte planerat något mer än att vi ska till Smyrna mission house i Nuwara Eliya. Där har vi haft olika fadderbarn sedan vi var där -94.
  Då hade vi bara en vecka på plats i Negombo på charterhotell innan det bar vidare till Maldiverna, vi såg allt för lite av landet.

  /Jocke

 2. Lite knepig fråga. Vi bokade en charterresa, dvs med hotell, och det är big no-no på Sri Lanka eftersom man då hamnar på dyra och tråkiga resorter. Men den dumheten har ju inte ni gjort.

  Vi hade tre ulika charterhotell bokade, men i Bentota trivdes vi INTE så vi valde då att åka tillbaka till Hikkaduwa. Då hade vi inget hotell bokat och vi fick leta när vi kom dit. Vi hade några favoriter; trevliga guesthouses, inga resorter, men på ena stället var det fullt och på andra hade de bara rum för två dagar. Vi fortsatte då att fråga runt, även på de ställen vi tyckte inte såg så trevliga ut, och det var fullt på de flesta ställen. Vi var bara två, dvs ett rum. Vi var där i februari och jag gissar att det är nog mer tryck på rum runt jul.

  Men ett annat problem är att t ex på hotelc.com så finns det bara tråkiga och dyra reorter att boka och inga trevliga guesthouses. I Hikkaduwa bodde vi på Moon Beam (favoriten; och det löste sig med rum så vi kunde bo där hela veckan) och vi tyckte det var helt fantastiskt där. 150-200 kr per natt och bland de renaste hotellen jag har sett i Asien.Det finns ett inlägg om detta stället om du klickar in på Hikkaduwa.

  Jag hade postat et inlägg på virtualtourist.com och frågat efter trevliga mindre hotell och sen googlat dessa. Jag postade flera frågor där innan resan och fick bra svar från SL-entusister som verkar ha gjort att svara andra på VT till ett heltidsjobb.

  Trevlig resa, det är ett fantastiskt land. Och jag blir själv extra sugen på att åka tillbaka när jag nu ser bilderna i detta inlägg.

  /Lena

 3. Hej!
  Åker till Sri Lanka dec 13 till jan 14, totalt 3 veckor kommer vi vara där. Frun, jag och 3 barn som då är 17, 13 och 11.
  Vi planerar att resa med ryggsäck och ta oss runt ganska mycket, nyfiken på om ni har tips på hur vi ska göra med boende. Ska vi boka något hemifrån eller blir det billigare/bättre att göra det på plats?
  Vi har redan bokat första 2 nätterna i Colombo på "dyrt" hotell, vi ville ha en lägenhet där vi alla kunde bo i samma och sova i kapp lite efter resan.

  /Jocke

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here