Panarea är den minsta av de Eoliska öarna, eller de Lipariska öarna. Ögruppen ligger norr om Sicilien, och det är tillsammans åta öar. Den största är Lipari, vilket också är namnen på kommunen alla öarna tillhör och som har gett det alternativa namnet de Lipariska öarna.

Alla åtta öar är vulkaniska öar, och i dag finns det fortfarande två aktiva vulkaner; på Vulcano och Stromboli.

Panarea i ItalienPanarea i Italien

Om Panarea

Panarea har bara 300 året om-bofasta, men sommartid fördubblas siffran många gångar om. Ön har under de senare åren blivit känd för sina jet set-besökare; både italienska och internationella celebriteter. W Magazine hade ett ganska bra reportage kring jet setandet för några år sen. Kvällstid är tydligen Hotel Raya stället att vara enligt samma repotage och lite googlande från min sida. Vi var ju bara på dagsutflykt och testade följeligen inte nattelivet på ön.
Panarea i ItalienPanarea i Italien
Arkitekturen skiljer sig mycket på Panarea jämfört med övriga Italien. Husen är små och slätputsade i vitt med blå detaljer och man kan lätt tro att man är i Grekland.
Panarea i ItalienPanarea i ItalienPanarea i Italien

San Pietro

San Pietro har en hamn och en huvudgata som slingrar sig upp till kyrkan, för sen att fortsätta till stranden (som för övrigt är öns enda strand). Vi prioriterade bort stranden; vi ville heller se San Pietro och stranden såg inte så fin ut när vi såg den från vattnet. Och San Pietro är mycket fin; fantastiska blommor och hela orten är mycket välbehållen.


Här finns ingen flagnade målarfärg. Men en massa mysiga gränder samt fina och färgglada blommor fanns. Affärerna är dyra; även om de inte sålde några märken som jag kände till i alla fall. Det var mer som en helt ordinarie strandsarong av okänt eller inget märke; 1600 kronor tack. Inte heller här finns några bilar, men det finns en massa golfbilar. Också taxi-golfbilar i fall man inte orkar gå.
Panarea i ItalienPanarea i ItalienPanarea i ItalienPanarea i Italien
Utöver San Pietro och stranden så är Panarea känt för sina vandringleder av olika svårighetsgrader och sin dykning, men vi testade inget av detta. Fanns inte tid!
Precis innan kyrkan, upp en stentrappa i berget, fanns något religiöst monument med en Jesusstaty och när man fortsatta hittade man den heliga familjen i en liten grotta.
Viveca och jag åkte  till Panarea och Stromboli med TUI:s utflyktspaket.
Panarea i ItalienPanarea i Italien
Föregående artikelÅlesund och norska fjäll
Nästa artikelHemByte.nu och lägenheten i Prag

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here