Här kommer en beskrivning av hur HemByte/HomeExchange fungerar.

Sajten finns över hela världen och är världens största på området; det finns tillsammans över 40 000 objekt. Av dessa är ca 18 000 i Europa, ca 14 000 i Nordamerika och ca 2000 i Oceanien. Det finns några objekt också i Afrika, Asien och Sydamerika, men tyvärr inte så många som man önskar.

I profilen lägger man först in beskrivning av lägenheten och sen en beskrivning av området man bor i. Man lägger också in beskrivning av sig själv i rutan för detta. Hos HemByte får man får lägga in så många bilder man önskar (hos många sajter kostar mer än två eller tre bilder extra) så lägg dit en bild på varje rum, och om man har ett pampigt trapphus e.l. är det smart att lägga in också detta, likaså bilder på omgivningen (restauranger, parker m.m.). Tänk mäklarens annons för att sälja lägenheten. Sen är det också bra att ha en bild på sig själv, många har en bild av hela familjen med hunden ute i naturen eller annat käckt.
Man anger vart man själv önskar åka (jag tror inte det finns någon gräns för antal länder/städer) och man kan också bocka i öppen för förslag. Sen anger man per land/stad när man vill åka, och också här går det att bocka för att man är flexibel med tidpunkterna. Det finns också fritextfält kring båda länder och tidpunkt.

Man kan göra sökningar både efter vem som har ett objekt i landet/staden man själv önskar åka till, eller söka på vem som önskar åka till Sverige/Stockholm (omvänt sökning), eller en kombination. Jag brukar oftast använda kombinationen när jag kommer på en stad jag vill åka till, för det är ganska många objekt och man blir lätt överväldigat. Lite då och då går jag in och söker på vem som vill åka till Sverige bara för att få inspiration, och det dyker upp tio-tolv sidor med 16 objekt per sida och tyvärr har jag då tröttnat efter tre-fyra sidor och stänger ner det hela.

Jag har lagt in några storstäder jag önskar åka till, men också öppen för förslag. I genomsnitt kommer det två-tre olika förslag per vecka året om, men ned större tryck inför sommaren. Vissa matchar våra kriterier (man kan lägga till fritext kring var ock när, t ex anger vi att vi endast önskar bo i gångavstånd från stan och strand och inte vara beroende av bil), medan andra tydligen skickar samma förfrågan till alla i t ex Stockholm utan att egentligen läsa vår profil.

Det kostar 70 kr per månad om man tecknar ettårsavtal (allt dras samtidigt), och 110 kr per månad om man tecknar tremånadersavtal.
Men är det inte osäkert? frågar många av mina vänner. Visst, en viss risk är det. Jag har inte frågat försäkringsbolaget, men jag gissar att min försäkring inte täcker om de snor eller förstör något. Jag har ju lämnar ut nyckeln. Men man märker ganska snabbt hur den som kontaktar en är, och man mailar ganska mycket innan man bestämmer sig. Jag brukar jämföra det med när han ska hitta rätt person under en anställningsintervju. Sen kan man i profilen se hur många byten som har gjorts tidigare, och man kan läsa recensioner från tidigare byten om detta finns (jag brukar se till att de vi byter med lämnar en recension om oss). Lite som TripAdvisor eller eBay. HemByte är ingen garant för att lägenheten man byter med faktiskt finns eller om något händer, de är bara en förmedlare av för personer som önskar byta med andra.

Vi brukar städa undan en garderob i hallen för ytterkläder, en garderob i sovrummet samt badrumsskåpet så de som ska bo hos oss har plast med sina grejer. Jag skickar ett mail till den andra part om att jag har gjort så, och då brukar de se till att göra det samma (om de inte redan hade planerat så).

Både under förra bytet i Paris och detta nu i Prag så har vi fått välkomstgåvor (vin, marmelad och choklad), och en massa beskrivningar och kartor för hur man går till stan, hittar mataffären, bageriet m.m. Det har vid båda tillfällen också funnits en lista över restauranger, caféer, barer m.m. Och vi lämnar självklart det samma hemma hos oss.

Här och här finns tidigare inlägg om vårt lyckade byte i Paris i somras.

Det bästa med HemByte är att man har möjligheten att stanna ganska länge på ställen där man annars inte gör så. Vi hade aldrig kostat på oss att bo två veckor på hotell i Paris (mellan 15 000 och 20 000 kr) eller en vecka i Prag; oftast blir det bara långhelger i storstäder. Stannar man längre har man möjligheten att lära känna staden på ett grundligare och mer avslappnat sätt; inte bara flänga omkring om man vill se alla stadsdelar eller gå upp och ner samma gator hela tiden.

Just nu är vi i en stor och jättefin 3:a i stadsdelen Bubenec i centrala Prag. 15 min att gå till slottet och 20 min att gå till centrum. Tyvärr regnar det i dag, och vi satsar på brunch på ett ställe som de vi byter lägenhet med har rekommenderat.

Såhär ser lägenheten ut:
Vardagsrummet
Arbetsrummet. Det finns ett skrivbord (med en Mac vi kan låna om vi vill) utanför bilden till höger

 

Arbetsrummets soffa/extrasäng i vilken jag sitter just nu

 

Köket
I sovrummet finns också en walk-in-closet!
Separat bad och toalett

 

Och vårt välkomnande
Föregående artikelPanarea – En av de Eoliska öarna i Italien
Nästa artikelVysehrad slott i Prag

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here